Za 4. juni najavljen štrajk u zdravstvenim ustanovama TK

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH (SSSDMiSFBiH) u koordinaciji sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona organizator je štrajka u svim zdravstvenim ustanovama na području tog kantona, koji je najavljen za 4. juni, uz štrajk solidarnosti na području cijele FBiH kao podrška generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije u TK.

– U trenutku kad svi kantoni već imaju potpisan kolektivni ugovor sa doktorima, ljekari u TK su dovedeni pred zid i pokušat će pronaći rješenje katastrofalnog položaja u koji su dovedeni ne svojom voljom – navode iz SSSDMiSFBiH.

U saopćenju za javnost ističe se da doktori u TK na taj način pokušavaju spasiti dostojanstvo i opstanak na tim prostorima.

– Ovo je jedini način da sačuvamo zdravstvo i počnemo stvarati uvjete za nove generacije, koje će za cilj imati naše zdravstvo a ne odlazak u inostranstvo – poručili su.

Ističu da Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH daje punu podršku kolegama iz TK.

– Svi doktori medicine i stomatologije u ostalim dijelovima FBiH, koji su članovi Sindikata doktora (njih više od 4.000) pridružit će se, u vrijeme pauze (10.30 -11.00) kolegama u TK i na taj način pokazati solidarnost sa našim članovima koji počinju generalni štrajk – istaknuto je.

Stanovnike Tuzlanskog kantona mole za strpljenje, razumijevanje i podršku.

Pročitajte...