Stotine tajnih dokumenata australske vlade pronađeno u rashodovanoj komodi

Australijska administracija je otvorila istragu o tome kako su povjerljivi dokumenti ostavljeni u prodavnici rashodovanog namještaja, javlja BBC.

Australijska televizijska stanica je objavila seriju ekskluzivnih priča o radu prošlih i aktuelne vlade na osnovu pronađenih tajni dokumenata koji su otkriveni u metalnoj ladici komode koja se prodavala u Kanberi.

Premijer Malcolm Turnbull je naredio hitnu istragu, a ocjenjeno je da se radi o “jednom od najvećih sigurnosnih propusta u historiji australijske vlade”.

Pronađeno je stotine dokumenata, a većina je klasificirana kao maksimalno povjerljivi. U prodavnici se inače prodaje i rashodovani namještaj državnih institucija, a dokumenti su pronađeni u jednoj metalnoj komodi koja je bila izložena „po vrlo niskoj cijeni“, jer niko nije imao ključeve od ladica.

– Dokumenti su pronađeni tek kada je vlasnik bušilicom otvorio ladice- naveli su mediji.

Među otkrivenim dokumentima su i oni koji govore da je australijska vlada proteklih godina izgubila više od 400 dokumenata važnih za nacionalnu sigurnost, da su razmatrali ukidanje zdravstvene zaštite za osobe mlađe od 30 godina, da su razmatrali oduzimanje prava osobama na saslušanju da šute itd.

(RTVTK/FENA) B.D.

Pročitajte...