Stotinu učenika programera na Meet&Code događaju u OŠ Pazar

U školama širom Tuzlanskog kantona obilježava se Evropska sedmica programiranja. Dječaci i djevojčice ravopravno učestvuju u radionicama iz različitih oblasti gdje kombinuju znanja o hardveru, robotici, web dizajnu i programiranju koristeći različite programske jezike. Ovaj događaj okupio je danas više od stotinu učenika na radionici vizuelnog programiranja u Osnovnoj školi Pazar u Tuzli.

novinar Azra Mešić

Među učenicima kojima je omiljeni nastavni predmet informatika, u Osnovnoj školi Pazar u Tuzli su se na Meet and Code događaju okupili budući injženjeri, programeri, web dizajeri i vrlo vjerovatno neki od inovatora iz budućnosti. Oni već samostalno prave igrice i programiraju robote.

– Na kompjuteru se instalira program i na njemu se radi, kodira i dobijemo onda stazu i ovako uspješno radi, kaže učenik Emir Hadžić, pokazujući na robota koji se kreće zadanom stazom.

Iako su u većini, programiranje nije samo interesantno dječacima, kažu djevojčice iz ove škole.

– Djevojčice su veoma zainteresovane za informatiku kako za robotiku, tako za programiranje igrica. U današnjem svijetu to uglavnom rade dječaci, ali mnogo je djevojčica članica informatičkih i robotičkih sekcija, kaže Lejla Hodžić, učenica 8. razreda.

Na školskim radionicama poput ove nastaju nove ideje za nastupe na gradskim, kantonalnim i državnim takmičenjima, a ova grupa išla je i dalje od toga. Već su učestvovali i pobjeđivali u kampovima inovatora u inostranstvu.

Pročitajte...