Štrajk svih rudara u FBIH?

Rudnici mrkog uglja Zenica i Breza 12. februara  kreću u štrajk glađu i imat će apsolutnu podršku  ostalih 5 rudnika u sastavu koncerna.Ukoliko ne dođe do rješenja 15. februara ispred zgrade Vlade FBiH rudari svih 7 rudnika u Federaciji će izaći na proteste kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata organizacije rudnika radnika Kreka u Tuzli  te dodao da problematika rudara  rudnika uglja ista u svim rudnicima.

Zbog blokade računa u Rudniku mrkog uglja “Breza” u Brezi i Rudnika mrkog uglja u Zenici nemoguće je obezbijediti uslove za nesmetan proizvodni proces. Rudarima rudnika mrkog uglja Zenica zbog blokiranih računa nije isplaćen ni topli obrok koji je u skladu sa granskim  kolektivnim ugovorima  i ti radnici su stupili u radnički neposluh. Sindikalne organizacije  ta dva rudnika  su  najavili štrajk. Predstavnici sindikata svih 7 rudnika koncerna EP BIH su jednoglasno dali podršku, među kojima su i rudari Rudnika ”Kreka”.

“Ova dva rudnika koji kreću u štrajk glađu 12.februara imaju apsolutnu podršku s tim da će u ostalih 5 rudnika u sastavu koncerna kao znak podrške  održati štrajk upozorenja, 12-tog u petak,  od 7-8 časov. Isto tako ukoliko ne dođe do rješenja za 15. februar, ispred zgrade Vlade FBiH u 12h  zakazan je protest rudara iz svih 7 rudnika u koncernu, naravno uz poštovanje  svih epidemioloških mjera i u broju koji je dozvoljen u skladu sa zakonom.”-Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata organizacije rudnika uglja Kreka u Tuzli

2200 rudara “Kreke” ima istu sudbinu kao i ostali rudari u rudnicima u sastavu koncerna.

“U rudniku Kreka imamo isto tako primjer blokiranih računa.Kod nas se deblokira račun samo kad ima isplata plate i mi jednostavno ne možemo da funkcionišemo.Osnovne parametre koji moraju da se obezbijede za nesmetan proizvodni ciklus  mi ne možemo obezbijediti i onda se dovodi u pitanje i sigurnost kod izvođenja radova a samim tim nepoštivanje granskog kolektivnog ugovora.”-Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata organizacije rudnika uglja Kreka u Tuzli

Iz sindikata organizacije radnika rudnika uglja Kreka u Tuzli su poručili  da neće stati sa borbom  jer su im potrebna trajna rješenja  problematike rudara u Federaciji. Zahtjevi su jednostavni, obezbijedite uslove da radimo i obezbijedite poštivanje granskog kolektivnog ugovora poručio je Zuhdija Tokić, predsjednik sidnikata organizacije radnika rudnika Kreka u Tuzli.

Pročitajte...