Eksterne mature ove godine u TK od 27. maja do 10. juna

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu ove će godine polagati eksternu maturu, za razliku od prošle godine kad je zbog pandemije eksterno testiranje znanja organizovano samo za one učenike koji su morali imati rezultate ovog testa za upis na fakultete izvan Bosne i Hercegovine. O pripremama i uslovima za polaganje na kraju ove školske godine danas su na sastanku u Pedagoškom zavodu TK razgovarali savjetnici, članovi predmetnih komisija i školski direktori.

novinar Azra Mešić

Ove godine će eksternu maturu polagati oko 4.000 maturanata osnovnih škola i oko 2.700 učenika završnih razreda gimnazija, tehničkih i umjetničkih srednjih škola u Tuzlanskom kantonu.

  • Mi u Pedagoškom zavodu smo planirali malo ranije ove godine da krenemo sa pripremama mature, zato što se radi o prvoj maturi za sve učenike srednjih škola. Prošle godine smo imali eksterne mature samo za učenike koji su izrazili želju iz svojih potreba i njih je bilo 59, kaže Hariz Agić, savjetnik u Pedagoškom zavodu TK.

Predmetni nastavnici već spremaju učenike za polaganje koje će biti organizovano u četiri termina od krajem maja i početkom juna ove godine.

  • Po mom mišljenu matura je nekako kruna svega onoga što su naši učenici, gimnazijalci savladali u toku četiri godine i svečan je čin i ja se nadam da će sve proteći ove godine bez ikakvih problema, kaže za RTVTK Alma Šehanović, direktorica Gimnazije „Meša Selimović“ u Tuzli.

Spremaju se da ispoštuju i higijensko epidemiološke mjere zaštite od Covid-a. Svjesni su da moraju, kaže Midhat Beganović direktor gračaničke Mješovite srednje škole, po broju učenika najveće srednje škole u Tuzlanskom kantonu.

  • U nas ove školske godine trebalo bi završit oko 280 učenika tehnička škola i 120 učenika stručne škole. Ove godine uslove za epidemiološku situaciju mi imamo. Velika je škola. Imamo puno prostorija, dodaje on.

Ove godine rezultati maturskih ispita u srednjim školama vrednovat će se pri upisu na fakultete Univerziteta u Tuzli i na drugim, univerzitetima u Bosni i Hercegovini koji su uveli ovu praksu.

Pročitajte...