Stranački lideri razgovarali o uspostavi vlasti na nivou BiH (VIDEO)

Lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik održali su u Sarajevu sastanak na kojem su razgovarili o uspostavljanju vlasti na nivou BiH.

Čović je susret predsjednika triju stranaka, koji je održan u zgradi Predsjedništva BiH, ocijenio kao veliki napredak.

– Razgovori su otpočeli i ja mislim da će biti u naredna dva, tri dana još prigode za slične razgovore. Tražimo rješenja, idemo naprijed. Vjerujem da će uskoro biti formirano Vijeće ministara BiH – kazao je Čović.

Dodik je kazao da je sastanak bio neformalnog karaktera i da ništa posebno nije dogovoreno.

– SNSD sa svojim koalicionim partnerima i kapacitetom koji imamo, u Predstavničkom domu devet poslanika, a u Domu naroda od pet delegata četiri iz SNSD-a, nezobilazan smo faktor u tome – izjavio je Dodik.

Ocjenio je da ne postoji neki poseban problem da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz reda srpskog naroda.

Dodik je naveo da je više od 400 ljudi zaposleno u institucijama BiH nakon izbora, da je to neprihvatljivo i nedopustivo, te da će i o tome biti govora na u narednim danima.

Lider SDA Bakir Izetbegović je naveo da današnji sastanak zasad nema rezultata, ali da dobra atmosfera pokazuje da bi moglo doći do dogovora oko Vijeća ministara BiH.

– Govorili smo o prioritetima, izgradnji zemlje, o poziciji Hrvata i Bošnjaka u RS-u, poziciji Srba u Federaciji  – izdvojio je Izetbegović.

Dodao je da bi sastanak sa drugim strankama trebao biti održan u drugoj polovini sedmice, te da očekuje saradnju sa njima „budući da je Bh. blok sam sebe isključio“.

Pročitajte...