Košarkaši BiH otputovali u Češku

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja se u nedjelju poslijepodne okupila na pripremama u Zenici, otputovala je jutros u Češku, gdje ih u četvrtak u Pardubicama (18.00 sati) očekuje posljednji gostujući duel kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Selektor Vedran Bosnić za Fenu je kazao kako na put ide 12 igrača. Povrijeđeni Emir Sulejmanović ostaje i on će u Zenici vježbati s pomoćnim trenerom Tihomirom Mustapićem, kao i Ibrahim Durmo, Nedim Buza i Ismet Sejfić, koji su ovog puta prekobrojni.

– Kada se vratimo, oni se opet priključuju. Sada sam se odlučio za ovih 12 igrača, ranije su bili neki drugi. Uglavnom, rotiramo sve igrače.

Oni su u konkurenciju za utakmicu protiv Bugarske (nedjelja, 24. februara u Zenici) – najavljuje Bosnić, kojeg ne napušta optimizam.

– Optimizma ima uvijek. Od prvog dana od kada se uđe u hotel, kada smo svi zajedno, kada treniramo, kada je dobra atmosfera…Optimizam je tu. Energija je dobra, ali svi znaju da je jako kratko vrijeme – kaže Bosnić, koji napominje da ih do Češke očekuje 14 sati dug put autobusom.

– Sutra imamo ta dva treninga i utakmicu u četvrtak. Jučer smo imali jako borben trening. Vidjela se ta energija i idemo da se borimo – najavljuje Bosnić i smatra da će Česi nastupiti sa sličnom ekipom kao i u prvom meču, 16. septembra prošle godine u Sarajevu, nakon kojeg su Česi poraženi kući od Francuske (65:79) i u gostima kod Rusije (61:81).

Česi su u septembarskom meču bili bolji te slavili s 80:85, ali da će im ovog puta sigurno izostati NBA igrač Tomas Satoransky te euroligaški centar Jan Vesely, koji je povrijeđen u Fenerbahceu.