Strašno nevrijeme hara Evropom: Zametene Alpe, Venecija potopljena, a u oluji u Hrvatskoj nestao surfer

Val lošeg vremena koje ovih dana tutnja Evropom odnio je šest života u Italiji, dok se u Hrvatskoj jedna osoba vodi kao nestala.

Oluje, kiše, jaki vjetrovi, visoke plime stvorili su pravi haos. Ipak, najgore je prošla Italija, a naročito Venecija, gdje je voda dostigla rekordni nivo. Poplavljeni su restorani i stanovi, a zbog nevremena su zatvorene mnoge škole.

Trg svetog Marka u Veneciji evakuiran je nakon što je voda u ovom dijelu jučer u ranim popodnevnim satima dostigla nivo od 156 centimetara, kada drveni mostići, koji u slučaju poplave omogućavaju da se hoda po suhu, više nisu sigurni.

Ovo je šesti put u novijoj historiji grada da je “acqua alta” premašila 150 centimetara: 1951. je bila 151, 1979. – 166, 1986. – 159, 2008. – 156 i 1966. rekordnih 194 centimetra.

Osim u Veneciji, stanje pripravnosti je proglašeno za gotovo čitavu Italiju: crvena uzbuna na sjeveru (Ligurija, Lombardija, Veneto, Furlanija i Trentino) i u Abrucu te narandžasta na dobrom dijelu ostatka poluotoka i na Siciliji.

S druge strane, na Alpama na sjeveru Italije jučer je osvanuo visoki snježni pokrivač.

Oluja je i u Hrvatskoj, a u području Savudrije u ponedjeljak popodne nestala su dvojica mladića koja su otišla surfati uprkos upozorenjima o orkanskom jugu.

Pročitajte...