Stručnjaci potvrdili: Cunami u Indoneziji izazvan erupcijom vulkana

– Stručnjaci su istakli da do upozorenja za cunami nije došlo zato što je cunami izazvala vulkanska aktivnost, a ne zemljotres

JAKARTA (AA) – Cunami koji je u subotu pogodio otoke Sumatru i Javu u Indoneziji izazvan je erupcijom vulkana Anak Krakatau, potvrdili su zvaničnici i stručnjaci iz Centra za prirodne katastrofe u Indoneziji, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasili su da je potrebno što prije razviti novi sistem kojim bi se slalo ranije upozorenje građanima od dolaska cunamija.

Stručnjaci su istakli i kako do upozorenja za cunami nije došlo zato što je cunami izazvala vulkanska aktivnost, a ne zemljotres.

Stanovnici obalnih mjesta izjavili su ranije da nisu osjetili podrhtavanje tla prije razornog cunamija, dodajući da su se valovi viši od tri metra samo najednom pojavili.

Zvaničnici u Indoneziji, koju je prije dva dana pogodio cunami, upozorili su danas da vulkan Anak Krakatau u toj zemlji i dalje ključa. Stanovnicima okolnog područja izdato je upozorenje da bi moglo doći do novog cunamija.

Glasnogovornik Agencije za upravljanje vanrednim situacijama (BNPB) Sutopo Purwo Nugroho izjavio je da postoji opasnost od novog cunamija zbog neprestane erupcije vulkana.

Podsjetimo, najmanje 373 osobe su poginule u udaru cunamija koji je 22. decembra pogodio obale kanala Sunda u Indoneziji. Tokom katastrofe je povrijeđeno 1.459 osoba, dok se još traga za 128 nestalih.

Spasilačke službe još uvijek pretražuju pogođena naselja pa se strahuje da bi bilans stradalih mogao i dodatno rasti.

U zemljotresu jačine 7,5 stepeni i popratnom cunamiju u zaljevu Palu na otoku Sulawesi u septembru je poginulo više od 2.000 ljudi, a oko 1.500 je nestalo.

Pročitajte...