Struka: Nije istina da je za saobraćajne nesreće skoro uvijek vozač kriv

Vozač, kao jedan od učesnika u saobraćaju ne može toliko često biti kriv za saobraćajne nesreće koliko stoji u zvaničnim izvještajima nakon sudara na cestama u Bosni i Hercegovini, tvrde članovi Udruženja „Centar za sigurnost u saobraćaju i mobilnost“, koji su danas u Tuzli imali svoju drugu godišnju skupštinu. Oni žele promijeniti statistiku, odnosno – uticati na smanjenje broja saobraćajnih nesreća.

piše Azra Mešić

Injženjeri i drugi stručnjaci saobraćajne struke odlučili su se kroz nevladin sektor promijeniti crnu statistiku koju bilježimo na našim cestama. Okupivši se danas u Centru za multidisciplinarne studije, visokoj školi u Tuzli, utvrdili su plan aktivnosti za 2018. godinu.

  • Cijenimo da institucije sistema moraju nešto učiniti na bezbjednosti sistema – vozač, vozilo, uslovi i okolina – u svakom tom segmentu ima mogućnosti da se nešto napravi, kaže za RTVTK prof. dr. Esad Mušanović, direktor CMS-a i injženjer saobraćaja po struci.

Prevazilazeći prepreke koje su pred njih stavile granice nadležnosti kantona i entiteta, već godinu unazad rade zajedno na niovu cijele Bosne i Hercegovine. Na drugoj godišnjoj skupštini u Tuzli izrazili su sumnju u činjenicu da su za skoro svaku nesreću na cesti, kako se prezentira u javnosti, krivi vozači.

  • Sa aspekta struke mi se s tim ne slažemo. Zato što su te procjene donesene paušalno. Nemoguće je da svaki put vozač bude kriv u 95% slučajeva, a znamo kolika je i starost vozila i koliko se sve to odnosi i na put, kaže prof. dr. Mirsad Kulović, predsjednik UO Centra za sigurnost u saobraćaju i mobilnost.

Godišnjoj skupštini Centra za sigurnost u saobraćaju i mobilnost, udruženja injženjara saobraćaja svoj doprinos su dali i predstavnici vlasti, poštujući iskustva struke.

  • Vlada TK i resorno ministarstvo na čijem sam čelu zajedno sa Direkcijom cesta svake godine za onovu i rekonstrukciju i novo asfaltiranje izdvoji između 5 i 6 miliona konvertibilnih maraka. Naravno da je tu i zimsko i ljetno održavanje puteva, ali od devedesetih godina nije znaajno ulagano u ceste na TK, onda se to svima čini tako sporo, a to su ogromna sredstva, naglasio je Mirsad Gluhić, miistar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK.

Osim članova Udruženja, učešće na današnjoj skupštini dali su i studenti Saobraćajnog fakulteta, jednog od studijskih usmjerenja domaćina skupa – CMS-a.

Pročitajte...