Struka smatra da je BIH sa niskim rizikom od pojave koronavirusa

U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona smatraju da je naša zemlja pod niskim rizikom za pojavu i širenje koronavirusa, ali da ne smijemo zaboraviti da su zemlje regiona, u kojima su zabilježeni slučajevi oboljelih, blizu. Uposlenici Zavoda u stalnom kontaktu sa Federalnim zavodom i institucijama koje bi u slučaju pojave korona virusa bile uključene u praćenje i liječenje pacijenata.
Iako možemo govoriti o niskom riziku od pojave zaraženih korona virusom spremni smo da sa pojavom prvog slučaja preuzmemo pacijenta, uzmemo uzorke, laboratorijskim analizama provjerimo da li je riječ o koronavirusu, i ukoliko one budu pozoitivne nastavimo sa liječenjem oboljelog, kaže epidemiolog Blaško Topalović. Navodi da ništa nije prepušteno slučaju i da se iz minute u minutu prati stanje u našoj zemlji, odnosno Tuzlanskom kantonu.
Na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla kažu da se poduzimaju iste mjere kao i kada se prije par godina pojavila ebola.
Trnutno se na ovoj klinci liječi 15 pacijenata koji boluju od gripe tipa A i njihovo je stanje stabilno, navodi dr. Žepić.
Trenutno u BiH nije zabilježen nijedan sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane koronavirusom. Ambasada Kine u našoj zemlji izrazila je spremnost za saradnju sa vlastima BiH. Prema njihovim informacijama kineski državljani koji borave i rade u našoj zemlji, a trenutno su u Kini, dobrovoljno su predložili mjere izolacije u trajanju od petnaest dana nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu i praćenje njihobog zdravstvenog stanja.