Studenti iz Tuzle obilježili Međunarodni dan planina

Jedanaestog decembra se obilježava Međunarodni dan planina. Prilika je to za podizanje svijesti o važnosti planina za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj planinskih resursa, te prilika za sklapanje partnerstava koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele cijelog svijeta. Za studente četvrte godine Razredne nastave Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli bila je ovo prilika da na kreativan način ukažu na ljepotu i značaj planina u Bosni i Hercegovini.

Devet studenata četvrte godine studijskog programa Razredna nastava na Filozoskom fakultetu Univerziteta u Tuzli su u okviru predmeta Metodika nastave prirode i društva pripremili zanimljivu ekološko-pedagošku radionicu. Radionica pod mentorstvom prof.dr. Muhameda Omerovića posvećena je najljepšim planinama u BiH s namjerom da se ukaže na važnost očuvanja prirodnih resursa. Kreativnost budućih učitelja prikazana kroz ovu aktivnost garancija je da buduće generacije očekuje kvalitetno obrazovanje jer će ovakav nastavni kadar moći širiti pozitivnu ekološku svjest i samim tim dati svoj doprinos spašavanju šuma, planina te planete Zemlje u cjelini.

Ovom aktivnošću Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli priključio se obilježavanju ovog datuma ukazujući prije svega na značaj i ljepotu bh. planina.

Studenti su kroz fotogafije i riječ, te kreativne vježbe imali zadatak predstaviti najljepše bh.planine ukazujući na njihov višestruki značaj. Kao nagradu svi učesnici dobili su i zaslužene zahvalnice.

Međunarodni dan planina se odlukom UN-a  obilježava od 2002. godine kako bi se ukazalo na potrebu kontinuiranog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihovog okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva. Gotovo milijarda ljudi živi u planinskim područjima, a više od polovice ljudske populacije ovisi o planinama, crpeći iz njih vodu, hranu i čistu energiju. Ipak, planine su ugrožene klimatskim promjenama, degradacijom zemljišta, eksploatacijom i prirodnim katastrofama, s potencijalno dalekosežnim i razornim posljedicama, kako za planinske zajednice tako i za ostatak svijeta. Stoga je tema  ovogodišnjeg Dana planina: „Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije“.

Pročitajte...