Studenti iz Tuzle u Potočarima i Veljacima odali počast nedužnim žrtvama

Oko tri stotine studenata iz Tuzle je posjetilo Memorijalni centar Potočari i Memorijalni kompleks Veljaci u Bratuncu, gdje su položili cvijeće na spomen-obilježja i odali počast žrtvama genocida. Organizatori posjete Srebrenici su studenti odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Apsolvent Filozofskog fakulteta, Odsjeka za historiju i jedan od organizatora ovogodišnje posjete Srebrenici i Bratuncu Ahmo Mehmedović istakao je da je obaveza da se čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

– Cilj naše posjete Srebrenici i Bratuncu jeste da ne damo zaboravu događaje koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Želimo skrenuti pažnju mladima da ne zaborave genocid u Srebrenici, te da potaknemo studente da počnu istraživati šta se desilo, genocid i da se nikada ne zaboravi. Ja sam iz Srebrenice, ja moram pamtiti, a tako sutra i moja djeca – poručuje Mehmedović.

Redovni profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli Senaid Hadžić ističe da tradicija dolaska studenata i učenika u Srebrenicu svakog 6. aprila traje već trinaest godina.

– Posjeta uključuje posjetu Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu i Memorijalnom centru Potočari. S nama su studenti Filozofskog fakulteta, te učenici osnovnih i srednjih škola. Osnovni cilj je da studenti i učenici pamte. Mi historičari smo svjedoci da onoga trenutka kada se desio zaborav, desio se i novi genocid, stradanja, nove patnje. Mi pripremamo buduće generacije da imaju spoznaju o genocidu i da ta saznanja prenose na generacije koje dolaze i na taj način spriječimo zaborav – rekao je profesor Hadžić.

Tokom današnje posjete studenti su razgovarali s preživjelim žrtvama genocida te predstavnicama srebreničkih udruženja žrtava.

U okviru posjete organizovana je i promocija knjige “Primjeri suživljenja“ autora Senaida Hadžića, koja donosi primjere zajedničkog življenja u tuzlanskom kraju tokom 19. vijeka, ali i ranije.

Pročitajte...