Studija o klimatskim promjenama upozorava na povećan broj smrtnih slučajeva

Rastuće temperature uslijed globalnog zagrijavanja značit će dramatičan porast broja smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim valovima ukoliko vlade ne pomognu lokalnim zajednicama da se bave i adaptiraju se na klimatske promjene, sudeći po novoj studiji naučnika pod australskim vodstvom.

Studija, objavljena u utorak u naučnom žurnalu PLOS Medicine pokazuje da bi globalno zagrijavanje “moglo dramatično povećati stope mortaliteta povezane s toplotnim valovima” dok bi stopa smrtnosti mogla porasti i do 2.000 posto u nekim dijelovima svijeta do 2080.

Studija dolazi u vrijeme dok se veći dio Evrope i dijelovi Azije i Sjeverne Amerike bore s rekordnim temperaturama i posljedicama teških toplotnih valova, kao i šumskih požara.

– Budući toplotni valovi, posebno, bit će učestaliji, intenzivniji i trajat će mnogo duže  – navodi u izjavi za javnost Yuming Guo, vodeći istraživač i pridruženi profesor na univerzitetu Monash.

– Ukoliko ne pronađemo način da ublažimo klimatske promjene i da pomognemo ljudima da se adaptiraju na toplotne valove, doći će do velikog povećanja broja smrtnih slučaja povezanih  s vrućinama, posebno u siromašnim zemljama smještenim širom ekvatora – kazao je Guo.

Koautor studije Antonio Gasparrini izjavio da će “predviđene posljedice biti značajno ublažene” ukoliko se vlade budu držale sporazuma o emisiji stakleničkih gasova dogovorenoj u okviru pariškog sporazuma o klimi iz  2016.

U najgorem scenariju, studija predviđa da bi se broj smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim valovima mogao povećati i do 2.000 posto u Kolumbiji između 2031. i 2080. u poređenju s periodom između 1971. i 2010.

Evropske zemlje i Sjedinjene Države zabilježile bi manja povećanja takvog trenda.

– Buduće promjene u povećanju stope mortaliteta povezanoj s toplotnim valom uveliko će zavisiti o emisiji stakleničkih gasova i adaptiranju ljudi na klimatske promjene – zaključuje se u studiji, prenosi dpa.

(RTVTK/FENA) E.F.