Subvencioniranje novih zapošljavanja i samozapošljavanja u Srebrenici

Općina Srebrenica nedavno je raspisala javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima, mikropreduzećima i zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti na području općine, kao subvencija za novo zapošljavanje, samozapošljavanje i novo zapošljavanje kod malih i srednjih preduzeća registrovanih u 2018. godini.

Načelnik odjeljenja za privredu i razvoj Općine Srebrenica Cvijetin Maksimović kaže da su predviđena sredstva u iznosu 100.000 KM te da se na javni poziv javilo 20 aplikanata.

– Nakon potpisivanja ugovora s kandidatima koji su ispunili uslove, Općina će uplatiti prvi dio sredstava koji će biti ugovorom definisana. Preduzetnici su obavezni da radnike prijave na 12 mjeseci i vjerujem da će uredno plaćati doprinos za radnike. Formirat ćemo komisiju koja će pratiti realizaciju utroška sredstava koji su dodijeljeni preduzetnicima, kako ne bi bilo zloupotrebe – rekao je za Feni Maksimović.

Najavio je i novi projekt zapošljavanja u saradnji s Razvojnim programom UN-a Srebrenica.

– Općina Srebrenica u saradnji s UNDP-om do kraja marta će realizovati projekt zapošljavanja. U toku je izrada javnog poziva koji će uskoro biti objavljen, a prednost će imati osoba koja se nalaze na zavodu za zapošljavanje. Planirana su sredstva u iznosu 150.000 KM – istakao je Maksimović.