Vjerske zajednice utjecaj treba da iskoriste za uspostavljanje povjerenja u BiH

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa posebnim izaslanikom za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan Evropske unije Janom Figelom, koji je podsjetio na podršku što je zvaničnici Evropske unije iskazuju Bosni i Hercegovini u procesu pridruženja.

– U tom procesu sve zajednice, uključujući vjerske, imaju svoju ulogu – rekao je Figel i istaknuo da vjerske zajednice mogu pomoći u izgradnji povjerenja u državi.

Ministar Adil Osmanović izrazio je zahvalnost predstavnicima Evropske unije za podršku u procesu priključenja EU i istakao očekivanje da će donosioci odluka u BiH znati da iskoriste preporuke i jasne poruke koje dolaze iz Evrope.

– U ovom procesu, i u savremenom bh. društvu, svoju ulogu traže i vjerske zajednice. Naše društvo još pokušava da pronađe liniju gdje staje religija, a počinje politika – rekao je Osmanović.

Naglasio je da vjerske zajednice mogu doprinijeti uspostavljanju boljeg razumijevanja koje je neophodno za donošenje odluka u oblastima gdje je konsenzus neophodan.

Evropski izaslanik za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan Evropske unije Jan Figel u okviru posjete Bosni i Hercegovini, sudjelovao je u radu okruglog stola o temi “Religije i sekularnost u novim odnosima”, koji je organizirao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.