Susreti privrednika iz Austrije i BiH: Trgovinska razmjena 930 miliona eura

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja izvozi više proizvoda u Austriju, nego što uvozi iz ove zemlje, podaci su Austrijske ambasade u BiH koja je posredovala susretima privrednika dviju zemlja unazad 20 godina. Danas su susreti više pedeset privrednika i predstvanika domaćih i austrijskih kompanija organizovani u Tuzli. Cilj je uspostavljanje i unaprijeđene postojeće saradnje u oblasti metalske industrije.

novinar Azra Mešić

Austrija je najveći spoljnotrgovinski partner Tuzlanskog kantona i jedan od najvećih na nivou Bosne i Hercegovine, kažu u Prvirednoj komori Tuzlanskog kantona koja je posredovala susretima domaćih i privrednika iz Austrije.

– Ono zašto su ti susreti napravljeni je što mi jako puno izvozimo u okviru metalskog sektora. To je oblast autoindustrije, prerade metala, drvne industrija i tekstil, Nedret Kikanović, predsjednik KPK Tuzla.

Merisida Rizvanović, iz lukavačke firme Ligamont koja proizvodi tekstilne dijelove za automobile danas se u Tuzli susrela sa predstavnicima firme Rail Kargo, koja je ranije odvozila njihov proizvod na tržište Austrije.

– Ja se nadam da će doći ponovo do te saradnje jer mi smo 90% izvoznici i imamo puno tih transportnih usluga koje nam trebaju, kaže ona.

U Austriji imaju povjerenja u bh kompanije, svjedoči Armin Mujkić koji zastupa austrijsku transportnu firmu Rollo Transportgerate und Forderanglagen.

– Bosanski narod radi dobro u cijeloj Evropi, a jednako tako i u Bosni. Samo im treba pružiti podršku, kaže Mujkić za RTVTK.

Zahvaljujući podršci Austrijske ambasade u Tuzli su se sastali predstavnici 6 austrijskih i 16 domaćih firmi.

– Jedan kuriozitet je da je prošle godine trgovinska razmjena između BiH i Austrije bila 930 miliona eura, a BiH je jedina zemlja Jugoistočne Evrope koja izvozi više u Austriju nego što izvozi, tako da je suficit negdje 188 miliona eura, podaci su koje je iznio Elvir Delić, službenik Trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BiH.

Austrijski privrednici sutra će se sastati sa privrednicima u Bijeljini.

Pročitajte...