Sutra promocija monografije “Raza – stanovnik Kuće slavnih”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Monografija „Raza – stanovnik Kuće slavnih“ novinara i publiciste Ekrema Avdića, premijerno će biti predstavljena sutra u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“ u Tuzli.

Riječ je o knjizi u kojoj je prikazan životopis najslavnije sportašice BiH svih vremena Razije Mujanović, koja je 30. septembra ove godine primljena u FIBA-inu Kuću slavnih, u kojoj se nalaze još samo 12 najboljih igračica u istoriji svjetske košarke.

– Kad se spomene ime Razije Mujanović, onda treba ustati, izvaditi ruke iz džepova i pokloniti joj se. Ona se za Bosnu i Hercegovinu borila kao lavica. O svom trošku i trošku njenog kluba organizovala je smještaj, salu za pripreme, hranu, sportsku opremu, sve što je bilo potrebno. Imali smo samo devet košarkašica, ali je među njima bila tolika želja da se osvoji medalja koja se graniči sa fanatizmom. Put do medalje je trasirala Raza svojim fenomealnim igrama. U Monpeljeu se nisu mogli načuditi otkud nam tolika snaga, izdržljivost. Zlatna medalja je bila sportska senzacija. Ponosan sam što sam bio trener legendarnoj Razi, najuspješnijoj sportašici naše zemlje svih vremena – dio je teksta iz knjige u kojem trener ženske reprezentacije BiH Sulejman Begović govori o zlatnoj medalji na Mediteranskim igrama 1993. godine u Monpeljeu, prvoj i najsjajnijoj, ali i jedinoj do sada, koju je naša država osvojila na velikim takmičenjima od osamostaljenja.

Autor Ekrem Avdić kaže kako u BiH ulazak Raze Mujanović u Kuću slavnih nije vrednovan na odgovarajući način.

– Kod nas su političari glavne zvijezde u medijima, a ne ambasadori države poput sportaša, umjetnika, naučnika i sličnih. Prijemom u Kuću slavnih Razija Mujanović je u to cijenjeno zdanje uvela i našu državu, a to nije mala stvar i odgovorni ljudi u ovoj zemlji to trebaju imati na umu – kaže za Fenu autor monografije.

U Kistalnoj dvorani hotela „Tuzla“ očekuje se dolazak brojnih uglednih ličnosti iz svijeta sporta, kulture, politike i rugih obllasti života, među kojima i suigračica Raze Mujanović iz Jedinstva i reprezentacije.

O monografiji će, kako je najavljeno, govoriti Selim Bešlagić, prvi načelnik Tuzle, Razija Mujanović, autor knjige Ekrem Avdić, te novinar Miroslav Petrović.

Nastupit će i Gradski ženski hor „Tuzlanke“, a sutrašnja promocija monografije najavljena je za 18 sati.

Fena/RTVTK

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno