Sve spremno za drugo izdanje festivala premijera

Teatar Kabare Tuzla i ovu umjetničku sezonu otvara Festivalom premijera. Ovogodišnji festival donosi pet predstava koje će svoje premijere u nardednih mjesec dana imati u Tuzli, Živinicama i Kalesiji.

U okviru drugog izdanja festivala premijera koji će trajati od 21. septembra do 23. oktobra i ove godine bit će odigrano 5 premijera, koje su nastale u koprodukciji Teatra Kabare i ADU Tuzla, što je jedinstven slučaj, ne samo u BiH, već i u regiji i svijetu. Festival će u petak 22. septembra otvoriti predstava “Đavolja posla“ Miroljuba Nedovića, koju je režirao Vlado Kerošević uz asistenciju Irfana Kasumovića.  Publiku festivala očekuju i premijere predstava „Život i smrt“ 29. septembra, Aristofanovog „Mir“-a 6. oktobra, te Vergilijeve „Eneide“ 13.oktobra. Festival završava svojevrsnim omažom bh. književniku i našem jedinom nobelovcu Ivi Andriću. Povodom 125-te godišnjice njegovog rođenja u četvrtak 19.oktobra bit će održan okrugli sto na kojem će govoriti Nijaz Alispahić, Marica Petrović, Srđan Vukadinović i Vlado Kerošević. Festivalska zavjesa spustit će se 20.oktobra nakon izvođenja dječije predstave „Aska i Vuk“. Novina ovogodišnjeg festivala je činjanica da je proširio svoje djelovanje na još dva grada : Kalesiju i Živinice. Tako je predpremijera svih predstava prvo biti odigrana na sceni BKC Živnice, premijera u Teatru Kabare a prva repriza u BKC-u Kalesija.

Cilj festivala je približiti pozorište publici kako u Tuzli tako i u Živinicama i Kalesiji, koja će imati priliku ocijenjivati predstave, a najbolje pozorišno ostvarenje bit će i ove godine nagrađeno Plaketom festivala „Premijera“.

 

Pročitajte...