Sve spremno za festival Sarajevska zima 2018

Po riječima direktora Sarajevske zime Ibrahima Spahića sve je spremno za 34. izdanje umjetničkog festivala – sada samo čekamo 7. februar i da se desi zvanično otvaranje.

– Ove godine smo imali preko 700 prijava za razne umjetničke projekte i nastupe. Selektori su vrijedno radili i uvjeren sam da nas čeka vrlo uzbudljiv program i ponešto za svakoga, kazao je Spahić na konferenciji za medije održanoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

– Ideja je da drugo lice svijeta bude prepoznato u drugim kulturama, i to ćemo mi prikazati tokom cijelog festivala, dodao je.

Što se tiče programa za 34. izdanje festivala, najavljen je tek okvirno, ali saznali smo da bi u Sarajevo mogao doći i Bob Geldof, koji je svoju prijavu poslao regularno kao i svi ostali umjetnici. Tačna informacija će uslijediti malo kasnije, ali zna se da će koncert u Domu Oružanih snaga imati najpoznatiji brass orkestar iz Bugarske, države koja je ove godine počasni gost festivala. Pretprogram festivala otvoriće japanski umjetnik Naoshi Tajima, koji će se predstaviti 20. januara sa tradicionalnim i drevnim instrumentima kotom i shakuhachijem.

Japan i Bugarska će imati i poseban filmski program, u okviru kojeg će predstaviti po četiri aktuelna ostvarenja nacionalnih kinematografija. Filmovi će inače biti podijeljeni u četiri generalna programa koji će biti posvećeni djeci, ženama, antropologiji i izbjeglicama.

Pjesnici će također imati svoj program, a održaće se i okrugli stol posvećen Irfanu Horozoviću. Ljubitelji teatra će isto tako doći na svoje, a djeci će se ukazati posebna pažnja kroz program koji je osmislila Ljubica Ostojić.

– Pokušaćemo od našeg grada napraviti jednu veliku pozornicu za život, jer realnost je na ulici, prozorima, balkonima, a ne u ucifranim dvoranama, naglasio je Spahić.

Pročitajte...