Svečano otvaranje Islamskog centra u Ljubljani naredne godine

– Generalni sekretar Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nevzet Porić je istakao kako bi radovi na džamiji trebali biti završeni za godinu dana, te da je planirano da se džamija svečano otvori 2019. godine

LJUBLJANA (AA) – LEJLA BIOGRADLIJA – Radovi na Islamskom kulturnom centru u Ljubljani, odnosno jedinoj džamiji u Sloveniji, privode se kraju, a planirano je da džamija svečano bude otvorena 2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nevzet Porić se u razgovoru s novinarom AA osvrnuo na proces gradnje prve džamije u Sloveniji.

Porić je podsjetio kako je kamen temeljac za gradnju postavljen 2013. godine i da se Islamski centar gradi na oko 13.000 metara kvadratnih površine. Istakao je kako bi radovi na džamiji trebali biti završeni za godinu dana, a da je planirano da se džamija svečano otvori 2019. godine.

“Izgrađena je munara visoka 40 metara, završene fasade, čelična konstrukcija na džamiji koja simbolizira Kabu u Mekki”, kazao je Porić te dodao kako mreža koja se može vidjeti na samoj fasadi džamije jeste simbolika, kako je rekao, bosanski ornament  vidljiv u tradicionlanoj bosanskoj kući na pregradama koje razdvajaju muški od ženskog dijela kuće.

“Arhitekti su uzeli taj motiv zato što je većina muslimana koji će koristiti ovu džamiju s bosanskim backgroundom. Tako da su pokušali naći neku simboliku bosanske mahale koja je utkana u samu džamiju”, rekao je Porić.

LJUBLJANA, Slovenija – 10. februar 2018.: Radovi na Islamskom kulturnom centru u Ljubljani, odnosno jedinoj džamiji u Sloveniji, privode se kraju, a planirano je da džamija svečano bude otvorena 2019. godine. ( Denis Zuberi – Anadolu Agency )

Dodao je kako je projektom urađena i sva prateća infrastruktura, a ulica koja će voditi do džamije, odlukom Gradskog vijeća Grada Ljubljane, a na prijedlog Islamske zajednice, nosit će ime “Džamijska”.

“Kapacitet molitvenog prostora unutar džamije je 2.000 osoba, s tim da će i vanjski dio moći primiti oko 660 klanjača. Kada je riječ o samom projektu džamije dobili smo vrlo pozitivne reakcije”, dodao je Porić.

Iako će ovo biti jedina džamija u Sloveniji, dakle muslimanski vjerski objekat s munarom, Porić ističe kako su u 2017. godini obilježili 100 godina od gradnje prve džamije u Sloveniji.

“Prva džamija u Sloveniji sagrađena u Logu pod Mangartom 1916. godine. Dakle, izgrađena je za vrijeme Prvog svjetskog rata, nakon kojeg je i porušena. Danas se tamo nalaze samo temelji džamije”, kazao je Porić, te dodao:

“Ovo je trenutno jedina džamija, odnosno Islamski kulturni centar, u Sloveniji. Mi djelujemo i u 18 drugih gradova gdje imamo mesdžide i prostore za molitvu, ali, kao što rekoh, ovo je jedina džamija s munarom u Rebulici Sloveniji.”

Kazao je kako je glavni donator izgradnje džamije u Ljubljani država Katar, ali da su gradnju svakako pomogli i muslimani Slovenije, BiH i drugih zemalja. Dodao je Kako je Uprava za vjerske poslove Turske (Diyanet) učestvovala u pomoći za kupovinu zemljišta za gradnju džamije, koje je koštalo pet miliona eura.

Porić je rekao kako u Sloveniji, prema podacima iz 2002. godine, živi oko 50.000 muslimana. Dodaje kako se u Sloveniji ne vrši popis na osnovu vjerske pripadnosti te kako se pretpostavlja da se broj muslimana znatno povećao.

Pročitajte...