Svečano otvorena EUFOR-ova vojna vježba ‘Brzi odgovor 2019’

EUFOR-ova vojna vježba “Brzi odgovor 2019” svečano je otvorena danas u bazi Butmir u Sarajevu.

Riječ je o redovnoj godišnjoj vježbi kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio rezervnih snaga koje se u partnerskim zemljama nalaze u stanju visoke spremnosti.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić naveo je na otvaranju da ova vježba šalje jasnu poruku snaga EUFOR-a i NATO-a u pogledu spremnosti da u saradnji sa bh. sigurnosnim strukturama izvrše mandatom zadatu misiju.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić istakao je da očekuje da vježba demostrira spremnost svih uključenih aktera da učinkovito reaguju u slučajevima složenih sigurnosnih prijetnji kada mora biti angažovano više različitih institucija.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak izjavio je da EUFOR održava ograničeno vojno prisustvo u BiH, ali da ima sposobnost da brzo poveća svoje brojno stanje i snagu i reaguje na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju.

– Vježbama ‘Brzi odgovor’ provjeravaju se mehanizmi za brzu aktivaciju naših rezervnih snaga i njihovu integraciju sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su ovdje postrojeni pripadnici naših rezrevnih snaga iz Velike Britanije i Austrije pokazuje da to funkcioniše – rekao je Trischak.

Također, pohvalio je izvrsne odnose EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH, organima za provođenje zakona u BiH i nadležnim ministarstvima, zahvalivši vlastima na nivou države i entiteta na saradnji sa EUFOR-om tokom procesa planiranja.

Pripadnici EUFOR-ovih rezervnih snaga, koji su došli iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije i KFOR-a postrojili su se uz svoje kolege iz EUFOR-ovog Višenacionalnog bataljona prije nego što će krenuti na lokacije širom BiH na kojima će od 7. do 11. oktobra biti održana vježba.

Pročitajte...