Svečanom sjednicom OV i polaganjem cvijeća obilježen Dan općine Sapna

U Sapni je danas obilježen 18. mart, Dan Općine. U skladu sa novonastalom situacijom i pandemijom koronavirusa, mjerama zaštite i odredbama Kriznog štaba FBiH o zabrani organizacije javnih skupova, ova bitna godišnjica za sve stanovnike Sapne obilježena je drugačije nego prethodnih godina. Svečanom obilježavanju 23. godišnjice Općine Sapna prisustvovali su i predstavnici Skupštine i Vlade TK.

Novinarka: Devleta Brkić

Sapna je kao općina počela egzistirati od 18. marta 1998. godine kada se na osnovu Odluke Federalnog parlamenta po prvi put sastalo Općinsko vijeće. Općina Sapna je nastala podjelom općine Zvornik na dva dijela: na Opštinu Zvornik u entitetu RS i Općinu Sapna u FBiH. Od tada do danas urađeno je mnogo na njenom razvoju. Poštujući preporuke kriznih štabova TK i FBiH program obilježavanja 18.marta prilagođen je vanrednim okolnostima. Položeno je cvijeće na centralno spomen obilježlje pripadnicima Armije RBiH, nakon čega je održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

– Osim toga, mi smo jučer obavili nekoliko prijema, a također obići ćemo i neke porodice. 1.692 šehida su dala život za ovaj dio zemlje. Ne trebamo puno pričati o tome koliko nam to znači. Nadamo se da će ubuduće viši nivoi vlasti malo bolje tretirati Općinu Sapna i građane Općine Sapna, kazao nam je načelnik Zudin Mahmutović.

Uprkos pandemiji koronavirusa rad Općinskog vijeća bit će usmjeren ka stvaranju pretpostavki za kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja s ciljem borbe za ostanak ljudi na ovom području, naročito mladih, istakao je predsjedavajući Sabit Brđak.

–Ja se nadam da ćemo što bolje raditi u intresu građana, i mi kao vijećnici, ali i općinski načelnik, te da ćemo imati podršku sa viših nivoa vlasti. Tu prije svega mislim na našeg kantonalnog ministra i predstavnike u Skupštini TK, istakao je Brđak.

Iako mlada, općina Sapna uspjela je postići pomake u svom razvoju. Kantonalni poslanik Senad Alić naglasio je da su Skupština i Vlada TK opredjeljene za razvoj lokalnih zajednica, naročito nerazvijenih, te će i u narednom periodu nastaviti pomagati Općinu Sapna.

– S obzirom da smo mi novoformirana Općina, nastala poslije Dejtonskog sporazuma, uložen je mukotrpan rad kada je u pitanju izgradnja Općine, formiranje svih institucija. Ono što je najvažnije jeste da će Skupština TK i Vlada TK nastaviti pomagati nerazvijene opštine na području Tuzlanskog kantona, dodao je Alić.

– Vlada je opredjeljena za razvoj svih lokalnih zajednica, prije svega nerazvijenih općina. Mi u svom programu rada imamo također određene smjernice kako pomoći konkretno tim lokalnim zajednicaam. I nadam se da će uskoro doći do značajnijih rezultata što se tiče razvoja ovih lokalnih zajednica, naglasio je Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja.

Obilježavanjem ovog važnog datuma namjera je podsjetiti na značaj ove Općine u odbrani od agresije na BiH. Muzijet Kahrimanović, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK još jednom je izrazio zahvalnost svim pripadnicima boračke populacije za njihov doprinos u očuvanju slobode u kojoj danas imamo priliku uživati.

– Ovaj dan jedan je i od najznačajnijih za boračku populaciju, jer se na ovom prostoru grčevito branila BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, i zahvaljujući tim borcima sačuvan je dio Općine Zvornik i sačuvan je ovaj prostor od zločina i genocida koji se desio na području Zvornika, kazao je Muzijet Kahrimanović, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Općina Sapna uspješno rješava brojne infrastrukturne projekte. Ranije je obećana i dodatna pomoć Vlade TK u smislu realizacije ostalih projekata koji se odnose na izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže te rekonstrukciju školskih objekata.

(RTVTK)

Pročitajte...