Svi akteri moraju uložiti maksimalne napore kako bi se potraga za nestalima dovela do kraja

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine uz pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog krsta /križa u BiH danas je u Sarajevu organizovao sastanak sa udruženjima porodica nestalih osoba te je tim povodom u hotelu „Hills“ na Ilidži organizovana i konferencija za medije.

Tom prilikom istaknuto je da svi akteri procesa traganja za nestalim osobama u BiH moraju da ulože maksimalne napore kako bi se potraga za nestalim osobama dovela do kraja. Poručeno je da vlasti moraju da iznađu političku volju i osiguraju da se sve agencije uključe u proces kao i da im se na raspolaganje stave svi  potrebni resursi.

Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine istakao je kako je BiH potrebna jasna strategija za rješavanje sudbine nestalih osoba koja će podrazumijevati viziju, misiju, vremenski okvir kao i strateške ciljeve i aktivnosti.

„Mi smo takvu strategiju odnosno njeno kreiranje i predložili Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, a nosioci te strategije bi trebali biti Institut za nestale osobe BiH i samo Ministarstvo“, kazao je Kulaglić.

On je dodao i da je potrebno osigurati potpunu implementaciju Zakona o nestalim osobama u BiH obzirom na činjenicu da nikada nije uspostavljen Fond za porodice nestalih osoba te im je na taj način i uskraćena pomoć.

Također, još jednom je apelovano na sve ljude da pozovu svoje komšije, kumove i prijatelje koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava proteklog rata, da o tome konačno progovore i omoguće žrtvama konačni smiraj.

Nikola Perišić, član Kolegija Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine istakao je kako se Institut odnosno proces traganja za nestalima suočava sa mnogim izazovima kao što je nedostatak relevantnih informacija o lokacijama grobnica kao i nedostatak sredstava potrebnih za okončanje ovog procesa.

„Bez saradnje institucija na svim nivoima po ovom pitanju nema napretka. Kada to kažem mislim na sve institucije obzirom da se u Federaciji traže žrtve srpske nacionalnosti i da se na području Republike Srpske traže žrtve bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Bez saradnje i otvaranja svih arhiva ovaj proces nećemo moći okončati“,  kazao je Perišić.

Elmir Camić, šef Delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/ križa u BiH kazao je kako je pandemija koja je u protekloj godini zavladala uvećala neizvjesnost sa kojom ionako žive porodice nestalih.

“Članica jednog udruženja jučer je ovdje rekla da je u protekloj godini bila na sahrani devet članova svog udruženja, a da se na toj općini za taj isti period nije identifikovala niti jedna žrtva. Strah porodica da za života neće pronaći svoje najmilije sada je još i veći – istakao je Camić dodajući da MKCK nastavlja svoju podršku porodicama nestalih ali i samom Institutu za nestale osobe BiH.

Matthew Holliday, šef Programa za Zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe BiH (ICMP) pohvalio je rad Savjetodavnog odbora  čiji se mandat bliži kraju te istakao kako ICMP i dalje nastavlja sa aktivnostima odnosno identifikacijama posmrtnih ostataka nestalih osoba.

-Nedavno smo identifikovali putem DNK metode žrtve koje su ekshumirane na području Bugojna, nakon 25 godina od njihovog nestanka. Mislim da je upravo ovo razlog zbog koje porodice ne trebaju da gube nadu – poručio je Holliday.

On je dodao i da najveći autoriteti u ovoj zemlji trebaju da pronađu političku volju da se pitanje nestalih konačno riješi te da bi adekvatna strategija mogla biti najbolji put, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.