Svjetski dan borbe protiv moždanog udara: Svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu

U svijetu se obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara. Na taj način se građanima želi skrenuti pažnja na prevenciju ovog oboljenja, njegovu prirodu, ali i tretman ovog stanja. Već sedam dana zdravstveni profesionalci u TK upoznaju građane sa rizicima oboljenja i na koji način ih mogu prepoznati. Jučer su studenti medicine, zajedno sa ljekarima Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla građanima mjerili krvni pritisak i nivo masnoće u krvi. Danas će u prostorijama Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla biti održana press konferencija.

– U Republici Srpskoj moždani udar poprima obrise epidemije, a svake godine registruje se oko 4.500 novih slučajeva

– Jedna od šest osoba na svijetu doživjeće moždani udar. Oko 17 miliona ljudi doživi moždani udar svake godine, a oko 6,5 miliona ga ne preživi, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara koji se obilježava danas, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, a svakih šest sekundi nekoga usmrti. Nakon moždanog udara približno trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a trećina bolesnika se oporavi uz konvencionalnu terapiju”, stoji u saopštenju.

Ljekari i medicinsko osoblje Klinike za neurologiju UKC RS s Udruženjem neurologa RS danas će od 12 do 13 časova na Trgu Krajine obilježiti Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, a moto ovogodišnje kampanje je “Ustani ponovo nakon moždanog udara”, posvećene rehabilitaciji i programima terapije nakon oboljenja. Medicinsko osoblje će besplatno mjeriti krvni pritisak i šećer u krvi i raditi skrining na postojanje nepravilnog srčanog rada.

“U Republici Srpskoj ovo oboljenje poprima obrise epidemije. Prema podacima dobijenim prilikom obilaska svih bolnica u RS koji datiraju unazad nekoliko mjeseci, svake godine imamo oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara. Primjećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na našim prostorima,  pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika”, saopšteno je iz UKC RS.

Oni upozoravaju da je od suštinske važnosti rano prepoznavanje znakova moždanog udara kao što su slabost jedne strane tijela, smetnje s govorom, “iskrivljena usta”, nerijetko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja, dezorjentisanost, te i hitno liječenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar.

Najveći napredak u liječenju bolesnika s određenim oblikom ishemijskog moždanog udara je postignut primjenom tzv. trombolitičke terapije, koja četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda, a koja se godinama primjenjuje u Jedinici za moždani udar UKC RS. Trombolitičkom terapijom se djeluje na uzrok bolesti, odnosno ovaj lijek razgrađuje tromb-ugrušak na mjestu gdje je nastao. Za sada, na žalost postoji cijeli niz ograničenja kod davanja ove terapije.

“Ova terapija se  može dati samo ako pacijent stigne u okviru od četiri i po sata od nastanka moždanog udara, zbog čega je izuzetno važno da se pacijent, čim osjeti simptome ili posumnja na moždani udar, javi ljekaru ili direktno neurologu kako bi se što prije reagovalo”, navodi se u saopštenju.

Podaci s kojima raspolaže Klinika za neurologiju UKC RS pokazuju da su pacijenti koji su imali moždani udar u 80 do 90 odsto slučajeva imali povišen krvni pritisak, a 80 odsto povišene masnoće u krvi.