Svjetski dan dijabetesa: Mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog tlaka u TK

Udruženje medicinskih sestara i tehničara u FBiH (UMST u FBiH) obilježit će Svjetski dan borbe protiv dijabetesa raznovrsnim sadržajima u Tuzanskom kantonu.

Kako je najavljeno, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i kompanijom Bingo d.o.o. Tuzla bit će upriličeno  besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i podjela promotivnih materijala na dvije lokacije u Tuzlanskom kantonu (Bingo City Centar Tuzla od 12.00 do 13.30 sati i objekt mjesne zajednice Kiseljak, općina Tuzla, od 10.00 do 12.00 sati).

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, a  ove godine posvećen je prevenciji i liječenju žena.

Prema podacima Udruženja oboljelih od dijabetesa u FBiH, u BiH je do 2016. registrirano oko 336.000 osoba sa šećernom bolesti.

Statistika pokazuje da svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet miliona ljudi, a 40 posto oboljelih ne zna da ima šećernu bolest.

– Da je riječ o bolesti koja poprima razmjere epidemije, pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije da će u razdoblju od 2015. do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa u svijetu sa 415 miliona porasti na 642 miliona. Među oboljelima je 199 miliona žena, s projekcijom da će do 2040. godine ukupan broj oboljelih žena biti povećan na 313 miliona – saopćeno je iz UMST u FBiH.

(RTVTK/FENA) D.V.

Pročitajte...