Svjetski dan dijabetesa: U Sarajevu održana tradicionalna “Šetnja za dijabetes”

– Nađa Kumrić, predsjednica Udruženja dijabetičara djece i omladine KS, tim povodom je istakla da i ove godine šetnjom žele skrenuti pažnju građanima i bh. vlastima na sve probleme s kojima se osobe oboljele od dijabetesa susreću

SARAJEVO (AA) – Od Katedrale do BBI Centra u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, danas je u organizaciji Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo održana tradicionalna “Šetnja za dijabetes” u povodu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Na kraju šetnje ispred BBI Centra je održana akcija mjerenja šećera u krvi kojoj su se odazvali brojni građani kako bi provjerili svoje zdravstveno stanje.

Nađa Kumrić, predsjednica Udruženja dijabetičara djece i omladine KS, tim povodom je istakla da i ove godine šetnjom žele skrenuti pažnju građanima i bh. vlastima na sve probleme s kojima se osobe oboljele od dijabetesa susreću.

“Godinama su bila uskraćena prava djeci i omladini. Nisu imali dovoljan broj trakica, nisu imali kontinuirano mjerače sećera u krvi, inzulinske pumpe su bile samo do 18 godine, ali sada je Zavod zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravstva izrazilo veliku podršku, napravili su veliki iskorak i od sljedeće sedmice kreće refundacija tih senzora koje roditelji kupuju u inostranstva, u zemljama Evropske unije, i sada će nam Zavod refundirati te troškove i omogućiti djeci bezbolno mjerenje sećera u krvi za razliku od dosadašnjeg mjerena na trakicama”, rekla je Kumrić.

Podsjetila je također da u Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji zvanični registar oboljelih od dijabetesa.

“Ipak, smatra se da preko 370.000 boluje od dijabetesa, s tim da gotovo pola njih nije ni svjesno da ima tu bolest, a u Kantonu Sarajevo to je otprilike 32.000 oboljelih”, dodala je.

Lejla Druškić, studentica nutricionizma koja boluje od dijabetesa već pet godina, istakla je da je veliki problem s kojim se suočavaju osobe oboljele od dijabetesa nerazumijevanje.

“Dijabetes je bolest koja donosi mnogo stvari sa sobom. Generalno, moramo da pazimo na hranu, tako da ishrana koja preovladava nama ne odgovara. Dijabetičari moraju paziti da to bude zdrava ishrana sa namirnicama koje su pripremljene kod kuće. Znači, što više da se izbjegavaju rafinisani sećeri, bijelo brašno, te neke trans masti. Generalno, da se fokusiramo na taj neki viđe prirodniji pristup, sa što više povrća, pogotovo u vrijeme pandemije, da ojačamo naš imunitet da što više budemo spremni ukoliko se pojavi kod osobe sa dijabetesom”, rekla je Druškić.

Naglasila je kako je od ključnog značaja da osobe oboljele od dijabetesa ojačaju imunitet zdravim namirnicama.

“Najbolje je imunitet jačati s povrćem koje su u sebi sadrži vitamin C, vitamin D, i što više planinarenja gdje možemo da se izložimo suncu i da ojačamo vitamin D i naravno što vise probiotika”, kazala je.

Benjamin Komarica, koji boluje od dijabetesa već 11 godina, istakao je da je Zavod zdravstvenog osiguranja poduzeo tek prvi korak na rješavanju problema osoba sa dijabetesom.

“Ja kao punoljetna osoba od 21 godinu imam 50 trakica za 50 dana, to je trakica dnevno. Kupujemo i glukagon koji je bio na A listi, a sad je prabačen na B listu. Dijabetes je takva bolest da ona zahtjeva saradnju tokom svih 24 sata. Dijabetes je nama objavio rat da mi nismo ni birali početak. Dijabetes je jako moderna bolest ali i jako skupa. U našoj državi dijabetes se tretira kao lakša hronična bolest”, kazao je Komarica te dodao:

“Ja evo imam dnevno jednu trakicu, a za jedan dan treba pet trakica. Sva djeca koja su obolila od dijabetesa su heroji, pogotovo u našoj državi. Kod dijabetesa ne možete biti ni radosni ni veseli”, rekao je.

Istakao je kako također poseban problem za osobe oboljele od dijabetesa predstavlja ishrana.

“Morate imati dobru ishranu ali nažalost danas je sve skupo. Nažalost, u ovoj državi moramo da kupujemo čak i inzuline. Imamo znači ograničen unos inzulina. Ja ako hoću danas da pojedem čokoladu, ne mogu je posjeti jer meni Zavod ne daje tu količinu inzulina”, kazao je Komarica.

Svakog 14. novembra u svijetu se obilježava Svjetski dan dijabetesa. Kampanju su 1991. godine pokrenuli Međunarodna dijabetička Federacija i Svjetska zdravstvena organizacija kao odgovor na sve rastući problem šećerne bolesti.

Ovaj dan obilježen je i u BiH brojnim akcijama mjerenja šećera u krvi ali i podizanjem svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju bolesti.

Neki od simptoma su žeđ, učestalost mokrenja, povećana glad, umor, zamagljen vid i neobjašnjiv gubitak tjelesne težine. Ukoliko nešto od ovog primijetite ljekari savjetuju da im se obratite, a mjerenje šećera u krvi oduzet će vam nekoliko minuta i možda spasiti život.

Pročitajte...