Svjetski dan farmaceuta

Predstavnici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine, JU Apoteke Sarajevo i Farmaceutskog fakulteta danas će obilježiti Svjetski dan farmaceuta na druženju sa građanima ispred Centralne apoteke JU Apoteke Sarajevo.

Tom prilikom bit će vršena određena mjerenja, kao i provedena anketa o tome koliko je stanovništvo upoznato sa raznim aspektima spomenutog zanimanja.

Također, s namjerom da se ukaže na nezaobilaznu ulogu farmaceuta u sistemu zdravstvene zaštite stanovništva na Farmaceutskom fakultetu Univeziteta u Sarajevu bit će organiziran okrugli sto.

Cilj ovih aktivnosti je i širi dio javnosti upoznati da se posao farmaceuta ne svodi samo na izdavanje lijekova u apoteci, nego osobu koja je dovoljno kompetentna i obrazovana da se s punim pravom bavi i naučno-istraživačkim radom, edukacijom stanovništva i kolega, kreiranjem i proizvodnjom lijekova, biohemijskim, kliničkim i laboratorijskim ispitivanjima, te menadžmentom i marketingom.

Ovogodišnja tema “Farmaceut-vaš ekspert za lijekove” je odabrana kako bi se naglasilo neizmjerno povjerenje i saradnja na relaciji farmaceut-pacijent i farmaceut-ostali zdravstveni profesionalci.

Svaki dan je tri miliona apotekara i farmaceutskih naučnika širom svijeta prisutno kao partner pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima i naučnicima.

Provedene analize pokazuju da se 13 posto posjeta apotekama završava samo davanjem savjeta (bez prodaje bilo kojeg proizvoda), naglašavajući da farmaceuti predstavljaju najdostupniju mrežu zdravstvenih profesionalaca, koji širom svijeta imaju i najviše povjerenja pacijenata.

Svjetski dan farmaceuta 2009. godine utemeljila je Međunarodna farmaceutska federacija (FIP, The International Pharmaceutical Federation). Sa više od 122 članice Organizacije i 4.000 pojedinačnih članova, FIP predstavlja i služi gotovo dva miliona praktičara i naučnika širom svijeta, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

(RTVTK/FENA) M.L.