SZO: Ohrabrujuće vijesti o anticovid vakcinama, trebamo biti oprezno optimistični

– Čelnik SZO-a Ghebreyesus kazao je da borba protiv pandemije COVID-10 ne predstavlja izbor između života i preživljavanja već da je pobjeda nad virusom najbrži put za ekonomski oporavak u svijetu

ŽENEVA (AA) – Generalni direktor svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je u proteklih nekoliko dana objavljeno više ohrabrujućih vijesti u vezi s razvojem vakcine protiv koronavirusa, ali da su u toj organizaciji i dalje oprezno optimistični po tom pitanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ghebreyesus se iz ureda u Ženevi posredstvom online platformi sastao sa stručnjacima iz oblasti epidemiologije, a tom prilikom je istakao da borba protiv pandemije COVID-10 ne predstavlja izbor između života i preživljavanja već da je pobjeda nad virusom najbrži put za ekonomski oporavak u svijetu.

Prvi čovjek SZO-a posebno je ukazao na brzo širenje koronavirusa na sjevernoj hemisferi.

“Trenutno smo veoma zabrinuti zbog izuzetno loših epidemioloških slika u nekim državama. Posebno se to odnosi na Evropu i Ameriku u kojima su u više država zdravstveni radnici i sistemi na ivici sloma”, kazao je Ghabreyesus.

Lideri najrazvijenijih zemalja svijeta, odnosno grupe G20 sastaju se narednog vikenda, a Ghebreyesus je kazao da je to dobra prilika da obećaju značajnu političku i novčanu podršku programima ACT Accelerator i COVAX koje SZO vodi s ciljem razvoja vakcine i lijekova protiv koronavirusa i infekcije koju izaziva.

“Tako zajedno možemo brzo okončati ovu pandemiju”, poručio je Ghabreyesus i dodao da su Evropska komisija, Francuska, Španija, Južna Koreja i Fondacija Billa i Melinde Gates već obećali 360 miliona dolara za program COVAX, čime je za taj program obećano ukupno 5,1 milijardu dolara.

Dodao je da je za borbu protiv koronavirusa u 2021. godini potrebno prikupiti 23,9 milijardi dolara.

Pročitajte...