Tillerson odbio organizovati iftar ili bajramski prijem

Državni sekretar SAD Rex Tillerson odbio je zahtjev da organizira iftar ili bajramski prijem, prenijela su dva američka zvaničnika koje citira Reuters. Tillerson na takav način prekida s dvadesetogodišnjom tradicijom, s nekim izuzecima, u kojoj i su demokrate i republikanci uvijek organizirali obilježavanje ramazana i Bajrama.

Od 1999. godine svi državni sekretari su, gotovo uvijek bili domaćini iftara ili prijema povodom Bajrama. No, Tillerson je odbio zahtjev Ureda za vjere i globalna pitanja u State departmentu koji je predložio da se priredi bajramski susret, tvrde dva zvaničnika koji su odbili otkriti svoje ime jer im nije dozvoljeno da javno govore.

Prema dokumentu od 6. aprila u koji je Reuters imao uvid, ovaj ured, koji inače to radi, predložio je bajramski prijem, međutim, Tillerson je to odbio. Na upit Reutersa da to komentira portparol State departmenta je rekao da još uvijek razmatraju načine na koji bi se uključili u obilježavanje.

– Američki ambasadori su ohrabreni da se priključe ramazanskim tradicijama kroz različite aktivnosti koje se obilježavaju u našim predstavništvima širom svijeta – kazali su.

Trumpova administracija na meti je kritika zbog mjera i izjava koje su shvaćene kao da su usmjerene protiv muslimana. Prije nekoliko dana predsjednik Donald Trump susreo s liderima muslimanskih država u Saudijskoj Arabiji. Njegova administracija ističe da on nema ništa protiv islama, već samo protiv islamskih militanata.

Pročitajte...