TK: 25. avgusta završava se treći upisni rok u srednjim školama

Treći  upisni rok u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu trajao je od 20. do 25. augusta.Kandidati su prijave mogli podnijeti u školama u kojima je ostalo upražnjenih mjesta poslije junskih upisnih rokova. Izuzev Medicinske i Elektrotehničke škole u Tuzli, u svim srednjim školama u Tuzlanskom kantonu ostalo je slobodnih mjesta.

Treći upisni rok prilika je za upis srednje škole za učenike devetog razreda osnovne škole koji su upućeni na popravni ispit u avgustovskom roku te učenike koji se nisu uspjeli upisati u željenu školu u prvom i drugom upisnom roku. Osim u Medicinskoj i Elektrotehničkoj školi u Tuzli, mjesta za ove učenike ima u svim ostalim srednjim školama u Tuzlanskom kantonu.

“Treći upisni rok u srednjim školama TK traje do 25 augusta. Svi zainteresovani učenici su mogli predati svoje dokumente. Do sada je 3800 učenika završilo osnovnu školu, 3000 ih je upisano, a ostalo je još 800 slobodnih mjesta. Očekujemo još učenike iz RS-a, kako bi zaokružili plan upisa”, istiće resorni ministar Elvis Baraković

Mješovita srednja saobraćajna škola u Tuzli, u prva dva roka upisala je 120 učenika. Iako je za ovu školsku godinu ostvarila plan upisa, pojedinačnih mjesta ima za sva usmjerenja. Budući srednjoškolci najviše interesa pokazali su za vozače motornih vozila, a najmanje za usmjerenje – automehatroničara.

“Automehatroničari – to je stručno modifikovano usmjerenje automehaničara. Danas živimo u digitalnom dobu koje je zahtjevalo da se postojeće usmjerenje modifikuje. Mi smo prije četiri godine, uveli usmjerenje –  automehatroničara, ali smo jedva upisali jedno odjeljenje“

Vlada TK je, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, donijela naredbu da nastava počinje 01. septembra po redovnom nastavnom planu i programu, uz poštivanje važećih higijensko – epidemioloških mjera. U slučaju bilo kakvih promjena Ministarstvo će zvanično o tome javnost blagovremeno obavijestiti.

 

 

 

Pročitajte...