TK: Epidemiološka situacija nepovoljna, povećan broj zaraženih i hospitaliziranih osoba

Zbog povećanog broja zaraženih osoba koronavirusom, stručnjaci iz oblasti zdravstva ističu da je epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu nepovoljna. Evidentan je i povećani broj hospitaliziranih osoba na UKC-u Tuzla. Procentualni rast broja novozaraženih u odnosu na broj testiranih osoba dodatno će otežati i rad UKC-a Tuzla, ističu zdravstveni radnici.  Smatraju da je neophodno i dalje pridržavati se svih epidemioloških mjera kako bi se suzbilo širenje zaraze koronavirusom.

Novinar: Dino Dropić

Prije nešto više od godinu dana u BiH zabilježena je prva osoba zaražena koronavirusom. Danas, 12 mjeseci kasnije  pandemija je još uvijek prisutna, a ne nazire joj se kraj. Unatoč blagom padu postotka novozaraženih početkom godine, u Tuzlanskom kantonu u proteklih nekoliko sedmica evidentan je rast broja osoba pozitivnih na koronavirus. Sličan scenarij bio je i krajem 2020. godine kada je zabilježeno naglo pogoršanje epidemiološke situacije.

“Nažalost takva epidemiološka slika se nastavlja u ovoj godini što uz ostale parametre za cijenu epidemiološke situacije kao što je postojanje i drugih zaraznih bolesti. U prilog tome je i  činjenica da zbog takvih uslova, uslova pandemije i procenat obaveznih imunizacija za korisnike i djecu do 18 godina  je nezadovoljavajući, ne u svim segmentima ali dobrim dijelom da. Dakle stvara nam jednu sliku da  je epidemiološka situacija nepovoljna na kantonu”, istakao je Blaško Topalović epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Sa UKC-a Tuzla ističu da je broj hospitaliziranih osoba u naglom porastu i  zabrinjavajući.Povećan je i priliv zaraženih osoba, kao i broj inficiranih medicinskih radnika. Do danas, njih više od 520 oboljelo je od COVID-a 19.

“U zadnja dva tri dana procenat od ukupnog broja testiranih je zabrinjavajući. Prešao je 15, 20 posto, a čujem da je u kantonu Sarajevo prešao i 30 posto od okupnog uzetog uzorka, a ja iz isksutva znam da to iza sebe nakon 7 dana povlači  veći broj hospitalizacija,  a to će zasigurno nažalost jedan broj tih pacijenata koji su samo COVID- pozitivni sa određenom kliničkom slikom sigurno doći na red i hospitalizacija. Svaki novi dan nosi povećan broj inficiranih što u konačnici za određeni inkubacijski period i razvoja kliničike slike će biti povećan broj hospitalizacija”, rekao je Vahid Jusufović direktor UKC-a Tuzla.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine izvršila je provjeru kvaliteta vakcina protiv COVID-19: Sputnik V i vakcine Astra Zeneca i utvrdila da ispitani uzorci navedenih vakcina odgovaraju deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara. Na ovaj način stekli su se uslovi da navedene vakcine budu primjenjene u procesu imunizacije stanovništva. Ujedno, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobrila je i uvoz vakcine proizvođača Astra Zeneca (COVID-19 Vakcina AZ/SKBio) koja se za Bosnu i Hercegovinu obezbjeđuje kroz COVAX mehanizam. U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata zabilježeno je 67 osoba pozitivnih na koronavirus. Najviše ih dolazi iz Tuzle, 39. Novozaraženi su zabilježeni u svim općinama i gradovima Tuzlanskog kantona osim u Sapni i Doboj Istoku. Zabilježena su i 4 smrtna ishoda osoba iz Gračanice i Tuzle. Trenutno na koronavrius pozitivno je 645 osoba. 47 ih je hospitalizirano, troje na mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali u kućnoj izolaciji. Od pojave pandemije u TK od COVID-a 19 obolilo je nešto manje od 14 hiljada stanovnika. Oporavilo se više od 12 hiljada ljudi, dok je njih 645 izgublo bitku sa opakim virusom.

Pročitajte...