TK: Nova generacija krenula u predškolsku

Jutros je zvanično u školama na području Tuzlanskog kantona počela nastava i za najmlađu generaciju. Za predškolce. Oni će u školi boraviti narednih 50 radnih dana, odnosno do kraja juna ove godine. S jednim danom zakašnjenja, u odnosnu na ostatak Kantona počet će preškolski odgoj na području općine Kalesija.

novinar Azra Mešić

Učiteljica Hana dočekala je jutros prvu grupu učenika koji započinju svoje školovanje u tuzlanskoj Osnovnoj školi Kreka. Kreka će ove godine u obaveznom predškolskom programu imati 34 učenika i raspoređena u dva odjeljenja. U prvoj grupi je među ostalima šestogodišnja Amina Beganović. Kaže da je i njena starija sestra krenula u školu baš u ovu učionicu.

– Pa sviđa mi se i zamišljam da ćemo crtati. Kad mi je sestra govorila da ćemo donijet igračke nekad, kaže Amina.

Prvi dani u školi i bit će druženje i igra, kaže pedagogica Maja Ćebić. Nema čitanja i pisanja.

Osim socijalizacije, kroz igru djeca usvajaju osnovne pojmove, uvježbavaju motoriku ruku, nogu, crtaju, uče gledati, razmišljati, a na kraju i razgovarati, dodaje ona.

Djeca će u školama boraviti po najviše tri nastavna časa dnevno sve do kraja juna. Počevši od danas. Osim u slučaju općine Kalesija, gdje počinju sutra. 

A možemo i pohvaliti općine koja nemaju predškolske ustanove da su organizirale predškolski odgoj, a nije beznačajan broj djece. Recimo u općini Kalesija ima 270 djece u 15 grupa. Ipak je to značajan broj. U Sapni 71 dijete ili Čelić 70 ili u Teočaku jako su odgovorni, kaže za RTVTK Ramiz Nurkić, stručni savjetnik u Pedagoškom zavodu TK.

Svake godine se oko 4.000 učenika upisuje u prve razrede, a oni koji su boravili u obdaništima nisu obavezni pohađati predškolski, tako da obavezni predškolski odgoj ove godine u Tuzlanskom kantonu pohađati 3.300 djevojčica i dječaka.