U Domu zdravlja Tuzla do sada vakcinisano oko 1600 građana

U tuzlanskom Domu zdravlja zadovoljni su procesom vakcinacije koja je počela prije sedam dana. Do danas je vakcinisano oko 1600 građana starijih od 65 godina. Najbitnije je da do sada nije bilo značajnijih nus pojava, odnosno neželjenih reakcija na vakcinaciju. Ohrabruje i da je odziv građana veoma dobar.
Trenutno je u toku vakcinacija visokorizične grupe stanovništva iznad 65 godina na dva punkta u Domu zdravlja, te u Mikro stanici, na Husinu, Slavinovićima i Solini.
Na mjestima vakcinacije, građani su raspoređeni po terminima kako bi se izbjegle gužve, ali i ispoštovale epidemiološke mjere. Ohrabruje da ozbiljnijih neželjenih reakcija nije bilo.
Kako doznajemo u Domu zdravlja Tuzla tempo vakcinacije će zavisiti od toga kako budu pristizale vakcine. Trenutno građane vakcinišu kinskom vakcinom Sinovac. Sa većim količinom vakcina i većim obuhvatom građana vakcinacijom, otvarat će se novi punktovi u ambulantama po mjesnim zajednicama na području grada Tuzla. Plan je, za sada, vakcinacijom minimalno pedeset hiljada građana, stvoriti kolektivni imunitet Tuzlaka.