TK: Novi mandatar bit će prof. dr. Kadrija Hodžić

Hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će se raspravljati i usvajati smjena aktuelnog saziva Kantonalne vlade bit će održana u srijedu. Skupštini Tuzlanskog kantona na protokol je zvanično upućen zahtjev za sazivanje sjednice ovog zakonodavnog tijela na kojoj će biti predložena smjena trenutnog saziva Kantonalne vlade.

Danas je u Skupštinu TK stigao dokument na koji se čeka već nekoliko sedmica. Zahtjev 18 Skupštinskih zastupnika SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke za sazivanje sjednice hitnog karaktera, na kojoj bi trebala biti razmatrana smjena Vlade TK. Zastupnici traže da sjednica bude održana u srijedu u 10 sati.

– Ja ću najvjerovatnije sutra sazvati Kolegij Skupštine TK i zakazati sjednicu 16.12. u 10 časova – kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Podsjetićemo da je procedura takva da na sjednici Skupštine koja će biti održana u srijedu prije svega bude imenovano novo rukovodstvo Skupštine, a nakon toga će se pristupiti smjeni Vlade, te imenovanju novog mandatara.

– Ja znam kompletnu proceduru kako treba da ide. Vjerovatno i ovih 18 poslanika to znaju. Prema tome oni nisu predali Dnevni red, možda će sutra na Kolegiju predložiti tačku Dnevnog reda – dodaje Vujović.

Prema informacijama koje je za RTV TK potvrdio Zvjezdan Karadžin, predsjednik KO Naše stranke, novi mandatar bit će prof. dr. Kadrija Hodžić, univerzitetski profesor. Mandataru je na raspolaganju 50-tak prijedloga za sastav nove Vlade, uz ranije postavljeni uslov Naše stranke, a to je da u Vladi nema ministara iz PDA te da novi ministri budu stručni, a ne stranački kadrovi. Ovakve stavove o imenovanju ekspertne Vlade ranije su podržali zastupnici PDA. Podsjećamo i da je stav SBB-a takav da će podržati smjenu aktuelne Vlade TK, ali neće biti dio nove.

Pročitajte...