TK: Obustava nastave za učenike od šestog razreda

Od ponedjeljka se na TK obustavlja nastava na svim fakultetima, srednjim školama i osnovnim školama od šestog do devetog razreda te se prelazi na online model odvijanja nastave, odlučeno je na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade TK. Obustavljaju se vannastavne aktivnosti.

Nastava u osnovnim školama od prvog do petog razreda, u predškolskim ustanovama, kao i u specijalnim školama odvija se po modelu nastave kao i do sada, ističe Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK. Obustava nastave, trajat će 14 dana, od ponedjeljka 29. marta do ponedjeljka 12. aprila.

– Mi smo izvršili sve neophodne pripreme u osnovnim i srednjim školama za prelazak na on line nastavu – dodaje Baraković.

Zabranjeno je i obavljanje svih vannastavnih aktivnosti te je preporučena upotreba online alata za edukaciju, te organizovanje trenažnih procesa na otvorenom. Do daljnjeg se zabranjuju sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru izuzimajući treninge i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju u takmičenjima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou.

– Ako se ovo pogoršanje epidemiološke situacije nastavi i ako dođe do povećanja broja oboljelih bit ćemo prinuđeni da razmotrimo mogućnost uvođenja još restriktivnijih mjera – naglašava Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Do daljnjeg je zabranjeno izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima na teritoriji TK, kao i konzumacija nargile u ugostiteljskim objektima. Ugostiteljima se preporučuje korištenje kapaciteta na otvorenom uz poštivanje važećih epidemioloških mjera. U istom prostoru istovremeno može boraviti 20 osoba.

– Postoji imperativna potreba za hitnim angažovanjem dodatnog broja osoblja u inspekcijskim službama za nadzor, s obzirom na trenutno pogoršanje epidemiološke situacije i povećanje broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata – dodaje Jurić.

Kada je u pitanju proces vakcinacije, od Zavoda za javno zdravstvo se traži da finalizira detaljan plan vakcinacije na teritoriji TK, te da se kreira online platforma u svrhu prijave građana za vakcinaciju. Tuzlanskom kantonu naredne sedmice bi trebalo biti doznačeno 6 hiljada vakcina iz COVAX mehanizma.

– Lista prioritetnih skupina za vakcinaciju je definirana od strane Federalnog ministarstva zdravstva – ističe Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Vlada Tuzlanskog kantona je od nadležnih institucija države BiH zatražila brzo djelovanje u smislu uvođenja obaveze posjedovanja negativnog PCR testa starog maksimalno 48 sati, ili dokaza o prebolovanoj bolesti ili serološkog nalaza koji to potvrđuje datumom izdavanje ne starijim od 6 mjeseci, za ulazak na teritoriju BiH, za sve strane državljane i državljane BiH koji imaju prebivalište u drugim državama.

Pročitajte...