TK: Od ponedjeljka upisi budućih prvačića

Upis prvačića za školsku 2017/2018. godinu u Tuzlanskom kantonu počinje u ponedjeljak i  trajat će do 15.marta. Djeca koja ne idu u vrtiće, a u septembru kreću u školu, obavezna su pohađati i 150 sati programa predškolskog odgoja.Obavezni program  predškolskog odgoja obrazovanja  trajat će od 03.aprila do 13.juna.

U  88  osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona u ponedjeljak  počinje  upis u prvi razred. Upis će trajati do  15. marta, a odnosi se na djecu koja će do septembra napuniti šest godina.

Pedagozi škola za buduće prvačiči imaju i određene testove.
Očekuje se da će u septembru prvi put u šklolske klupe sjesti između četiri i četiri i po hiljade prvačića. Samo nešto više od 10% njih  obuhvaćeno je redovnim sistemom predškolskog odgoja. Svi ostali će proći obavezni program. Upis je pojednostavljen tako da roditelji neće morati posebno prijavljivati djecu za ovaj program.

Dosadašnja praksa je potvrdila značaj obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja koji će trajati  od 03.aprila do 13. juna.

Za osnovne škole na području grada Tuzle, upis u prve razrede traje od 6 do 10. marta.Za upis djece, uz prijavu za pohađanje obaveznog programa predškolskog odgoja, roditelji trebaki dostaviti i kopiju prijavnice prebivališta roditelja i djeteta, dva izvoda iz matične knjige rođenih za dijete i  dva ljekarska uvjerenje. Za djecu koja nisu obavezna pohađati ovaj program prilikom upisa u prvi razred osnovne škole  dostavljaju se samo jedan rodni list i jedno ljekarsko uvjerenje.

Kako saznajemo u Dispanzeru za predškolsku djecu – Doma zdravlja Tuzla, ljekarsko uvjerenje za škole na području grada Tuzle plaćat će se  8,40 KM, a prema saznanjima u resornim ministarstvima u ostalim općinama izdavanje  ljekarskog će i ove godine biti besplatno.

Pročitajte...