TK: Preminula treća osoba zaražena koronavirusom; jedan novooboljeli slučaj

U TK danas je preminula treća osoba zaražena koronavirusom. Radi se o prvozaraženoj pacijentici sa područja grada Živinice, koja je bila hospitalizirana na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla.  U Tuzlanskom kantonu zabilježen je još jedan pozitivan slučaj zaraze koronavirusa. Riječ je o osobi muškog spola iz Tuzle. U protekla 24 sata u Federaciji BiH, testirano je ukupno 339 uzoraka od čega su tri nova pozitivna na Covid-19.

U prijepodnevnim satima preminula je prvozaražena pacijentica s područja grada Živinice, koja je bila hospitalizirana na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Pacijentica je na bolničko liječenje primljena zbog komplikacije osnovnog oboljenja, a daljim testiranjem po protokolu je utvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Od 168 testiranih u protekla 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o muškarcu iz Tuzle koji je avionom stigao iz Saudijske Arabije. Ukupno testiranih na području kantona do sada je 8215 osoba, a u kućnoj izololaciji  nalazi se 55 osoba.  U protekla 24 sata u Federaciji BiH, testirano je ukupno 339 uzoraka od čega su tri nova pozitivna na zarazu koronavirusom.  Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo.

Ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH je 38.  Iz Federalnog ministarstva zdravstva napomenuto je da se nastavlja s redovnim praćenjem epidemiološke situacije, te da će se u zavisnosti od toga donositi nove mjere i preporuke. Ove sedmice bi trebala biti održana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite. Prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva će biti da se u ovoj fazi dozvoli i rad tržnim centrima uz provođenje odgovarajućih higijensko-epidemioloških mjera.

Pročitajte...