TK: Rebalanskom budžeta bit će planirano 2,5 miliona KM za podršku razvoju poljoprivrede

Vlada Tuzlanskog kantona danas je zadužila Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona da pokrene proceduru izrade Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu. Današnjim zaključkom Vlada je zadužila Ministarstvo da kroz rebalans predvide sredstva podrške Vlade TK Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u iznosu od 60.000,00 KM. Po prvi put je na TK potpisan i Memorandum između Memorijalnog centra i Vlade TK. Svrha Memoranduma je stvaranje sistemskog okvira za pružanje podrške Memorijalnom centru, u cilju omogućavanja rada i nesmetanog djelovanja Centra.

Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona bi početkom juna trebalo da pripremi Izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Prema analizama ovog ministarstva do sada su ostvarena uštede od oko 1,5 miliona KM.

– Tu je i jedna presuda Kantonalnog suda u Tuzli u vezi osnovne i srednje škole u Tuzli, gdje smo dobili uplatu od nekih 509.000 KM koje trebamo oprihodovati u Budžet i to će nam biti jedan od razloga zbog čega ćemo raditi rebalans – ističe Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Današnjim zaključkom Vlada je zadužila Ministarstvo da u rebalansu planira novac Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u iznosu od 60.000,00 KM. Planirano je i da se za podrušku poljoprivredi u ovoj godini izdvoji dodatnih 2.500.000,00 KM. Za pomoć malim i srednjim preduzećima i obrtima planiran je dodatni milion KM a bit će povećana i podrška za sufinansiranje sigurne kuće za smještaj žrtava nasilja.

– Mnogo nam je značajno i Ministasrtvo unutrašnjih poslova TK, tako da je i jedan od razloga zbog kojeg se radi rebalans ojačavanje svih struktura unutar MUP-a TK, kako bi oni još kvalitetnije radili svoj posao – dodaje Lakić.

Danas je utvrđen i nacrt Strategije za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona 2021-2024. godina i Akcioni plan za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2021-2024. godina. Opći cilj Strategije je da se korupcija, kao prepreka ekonomskom, socijalnom i demokratskom razvoju Tuzlanskog kantona, u najvećoj mogućoj mjeri otkloni, odnosno minimizira.

– Strategija podrazumjeva sprječavanje korupcije kroz 144 mjere kojima se nastoji minimazirati stepen korupcije koji je kroz analize Međunarodnih organizacija na jako visokom niovu – napominje Miralem Halilović, predsjednik Tima za borbu protiv korupcije Vlade TK.

Zbog povećanog broja prijava koje su pristigle po javnom pozivu za stipendiranje učenika i studenata iz reda boračke populacije s jedne strane, ali i smanjenog interesa za banjsko – klimatsko liječenje, do čega je došlo zbog epidemiološke situacije, Vlada je danas izmijenila Program korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2021. godini.

– Osnovni razlog izmjene ovog programa je u tome što želimo osigurati dodatna sredstva za stipendiranje učenika i studenata. Naime, Vlada TK je prvom odlukom izdvojila 1.410.000 KM, ovom novom odlukom je obezbjeđeno dodatnih 80.000 KM – dodaje Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Vlada je danas prihvatila tekst Memoranduma o razumijevanju između Vlade TK i Memorijalnog centra Potočari. Svrha Memoranduma je stvaranje sistemskog okvira za pružanje podrške Memorijalnom centru, a u cilju omogućavanja rada i nesmetanog djelovanja Centra. Rad Centra podrazumijeva rekonstrukciju, razvijanje naučno – istraživačkih projekata, kao i muzejske djelatnosti, te cjelokupno unaprjeđenje rada.

Pročitajte...