TK stvara mogućnosti da robne rezerve budu korektiv cijena na tržištu

Količina osnovnih životnih namirnica u Direkciji robnih rezervi Tuzlanskog kantona dovoljna je za jednu sedmicu, a prema standardu trebali bi imati zalihe za mjesec dana. Nakon dugogodišnje pauze, prvi put prošle godine iz kantonalnog budžeta izdvojen je novac za robne rezerve, a u Direkciji robnih rezervi ove godine očekuju veća izdvajanja kako bi bili spremni za slučaj vremenskih i drugih nepogoda.

Tuzlanski kanton ima oko 400.000 stanovnika i robne rezerve mogu pokriti osnovne potrebe za jednu sedmicu, što nije dovoljno za slučaj nepredviđenih situacija kao što su poplave, požari ili zemljotresi… Kako je pojasnio direktor Direkcije robnih rezervi TK Almir Žilić, nakon mnogo godina nenabavljanja robnih rezervi prvi put su uradili javnu nabavku osnovnih namirnica za stanovništvo Tuzlanskog kantona.

– Od kada smo u sistemu i pri Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK, ja sam predložio da se uvede sitem javnih nabavki, do tada to nije bio slučaj – dodaje Žilić.

Robne rezerve TK sadrže ulje, brašno, šećer, pšenicu, kukuruz, poljoprivredne usjeve…

– Struktuta robnih rezervi se promijenila u zadnjih godinu dana, s obzirom da smo imali val pandemije u martu 2020. godine i u tom periodu se ukazala potrebna za nabavkom sredstava za dezinfenciju koja smo morali imati.

Robne rezerve prikupljene nakon rata potrošene su tokom velikih poplava i od 2014. godine nisu nabavljene. Stoga je Vlada Tuzlanskog kantona odlučila promijeniti tu nepovoljnu situaciju.

– Poslije dugo godina Vlada TK počela je izdvajati novac za obnavljanje i proširenje kapaciteta robnih rezervi – ističe Almir Žilić, direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi.

Potrošači u BiH brašno i ulje sada plaćaju 10 posto skuplje, oko 20 posto poskupjela je i piletina, skuplji je i šećer i sve druge namirnice. Skuplje je i gorivo i bit će još skuplje, a to se direktno odnosi i na poskupljenje ostalih proizvoda od hrane do odjeće, bijele tehnike….

– Mi imamo situaciju da je od ulja i ostalih životnih namirnnica sve poskupilo, da građani sve teže žive a da postoje kvalitetne robne rezerve to bi se ublažilo i oni najsiromašniji bi manje osjetili ovo poskupljenje – napominje Fahrudin Šahović, predsjednik SSS TK.

Namjera Vlade TK upravo je i da stvori mogućnosti kako bi robne rezerve mogle služiti i kao korektivni faktor u formiranju cijena na tržištu osnovnih strateških artikala za građanstvo.

Pročitajte...