TK:8 novozareženih koronavirusom

Prema posljednjim testiranjima prisustvo virusa korona potvrđeno je kod 8 osoba na području TK. Najviše novozaraženih je u Tuzli 5. U kućnoj izolaciji s blažom kliničkom slikom nalaze se  354 pacijenata.  Na bolničkom liječenju su 44 osobe od kojih je šest na respiratoru. U Bosni I Hercegovini, prema posljednjim testiranjima, potvrđen je 381 novi slučaj zaraze. Od toga u Federaciji 348, u manjem bh entitetu RS 33, a u Brčko Distriktu nema novozaraženih.Prema posljednjim podacima,  od posljedica koronavirusa u BiH preminule su 4 osobe.

Prve doze vakcina još uvijek neće primiti svi građani BiH, barem ne oni u Federaciji. U RS-u je vakcinacija već počela. Načelnik Klinike intenzivne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Peđa Kovačević rekao je da početak vakcinacije predstavlja svjetlo na kraju tunela. Ukoliko izdržimo još nekoliko mjeseci,  do početka ljeta i ako provedemo vakcinaciju u određenom procentu kako smo planirali, mi ćemo ljetne mjesece vjerovatno provesti s mnogo relaksiranijim mjerama”, naveo je Kovačević.

Novi pomak u borbi protiv pandemije napravili su izraelski naučnici. Naime, lijek Allocetra za sada se pokazao usješnim i to u liječenju  različitih sojeva. Lijek djeluje tako što se stanice uzete od zdravog donora u laboratoriju tretiraju na takav način da nakon unošenja u tijelo pacijenta mogu zaustaviti upalu ili citokinsku oluju koja je vrlo štetna za pacijente. Čak 90 odsto teških pacijenata oporavilo se nakon liječenja ovim lijekom. Većina je bila u dobi od 40 do 60 godina i svi su pripadali rizičnim skupinama. Najteži pacijenti 2 sata nakon prve doze osjete značajne promjene. Još nijedan pacijent liječen ovim lijekom nije preminuo.

Pročitajte...