Voćni klub Brčko formira genetsku banku podataka voćnih vrsta

Promocija domaćeg voća i zaštita autohtonih vrsta trebao bi biti imperativ razvoja voćarstva u BiH. Dok država jako malo radi na tom projektu, postoje udruženja čija je osnovna aktivnost popularizacija voćarstva, ali i proizvoda od voća. Jedno od takvih postoji već osam godina u Brčkom.

Alma Hodžić članica je „Voćnog kluba“ Brčko, koje je osnovano prije osam godina. Promovišu domaće voće, ali i proizvode, kao što su rakija, med, pekmez… U posljednje vrijeme rade na ocjeni kvaliteta sudžuke. Almin posao je da dekoriše i prezentuje ljepotu tih proizvoda. Pravi, kako kaže, jestive bukete.

– Inače prezentujemo suho voće i isto svježe voće koje imamo trenutno u sezoni, od jabuke, šljive, kruške i svega ostalog – dodaje Alma Hodžić.

Prezentacija je jako važna za proizvođače, jer treba zainteresovati javnost za određeni proizvod. Cilj je dati i podršku projektima kupovine domaćih proivoda, jer ne smije samo izvoz biti u fokusu proizvođača.

– Sama ova situacija sa koronom, kada su ljudi u stvarnoj krizi, i ne mogu da plasiraju svoje proizvode jako je bitno da podržimo mi kao domaću proizvodnju – dodaje Hodžić.

A pandemija nije mnogo uticala na proizvodnju voća u ovom dijelu BiH, kaže Savo Lukić, predsjednik „Voćnog kluba“ Brčko.

– Sva šljiva dobre kvalitete je se izvezla iz Brčkog i mi smo ponosni da imamo takve izvoznike, koji su voćni promoteri Brčko Distrikta u Evropi – ističe Savo Lukić, predsjednik „Voćnog kluba“ Brčko.

„Voćni klub“ iz Brčkog organizator je Sajmova voća, rakije… Velika podrška su lokalnim voćarima Majevičke regije za koje organizuju i stručna predavanja. Održavaju i školu kalemljenja, kako bi zaštitili stare sorte voća. Namjera im je i da formiraju genetsku banku podataka voćnih vrsta koje su na području Majevičkog kraja u izumiranju.

– U martu mjesecu imamo dvije aktivnosti. Imamo savjetovanje pčelara, ratara i voćara – dodaje Lukić.

U prostorijama „Voćnog kluba“ nalazi se i svojevrsni muzej voćarstva Majevičke regije, koja je dokaz dugogodišnje tradicije pravljenja proizvoda od voća. Tako posjetitelji imaju priliku da vide kako se nekada proizvodila rakija, ali i pekmez.

Pročitajte...