TK: Epidemiološka situacija u školama stabilna

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona na sedmičnom nivou prikuplja zbirne podatke o epidemiološkoj situaciji u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. U prethodnih sedam dana nije zabilježen veći broj učenika i nastavnika sa pozitivnim testom na koronavirus. Nastava u Tuzlanskom kantonu se odvija redovno osim u tri škole, gdje je nekoliko odjeljenja prešlo na online nastavu.

Malo povećan broj smo imali u tri, četiri škole i direktori su odmah donijeli odluke sa nastavničkim vijećima da se krene na online nastavu dok se ne utvrdi kakvo je konačno stanje. Procedura je jednostavna, pošalje se upit prema ministarstvu i pedagoškom zavodu gdje se kaže da će se preći na online nastavu. Mi to samo registriramo i na taj način škola pređe na online nastavu dok se broj zaraženih i onih koji su u izolaciji ne smanji. Sve su ovo modeli kojima pokušavamo na najbolji mogući način uticati da se  neometano odvija odgojno obrazovni proces”, istakao je Nikola Čiča direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Krajem prošle sedmice Vlada TK uvela je restriktivnije epidemiološke mjere, među kojima je i odluka da direktori škola ukoliko procijene da je epidemiološka situacija u njihovoj školi nepovoljna, mogu preći na online nastavu. Ministar za obrazovanje i nauku TK Elvis Baraković ističe da je trenutno stanje u školama stabilno, kao i da je protekle sedmice zabilježen pad zaraženih u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

“U ovoj školskoj godini smo odlučili da ne donosimo generalni zaključak koji će se odnositi na sve škole jer nije svugdje epidemiološka slika ista stoga smo se odlučili da rješavamo sitauciju ovako parcijalno. Zasad to kao što rekoh  dobro ide. Mi ćemo nastaviti svakodnevno da komuniciramo za menadžementom škola kao i sa strukom da vidimo kako se kreće epidemiološka slika u određenoj školi i da vidimo da li eventualno treba prelaziti na online model nastave u pojedinoj školi”, rekao je Elvis Baraković ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Povoljnoj epidemiološkoj situaciji u osnovnom i  srednjem obrazovanju, doprinijela je stroga primjena higijensko-epidemioloških mjera u školama. Nošenje maske, držanjem distance, ali i vakcinacijom nastavnika spriječeno je širenje virusa među učenicima i prosvjetnim radnicima.

“Na sreću još uvijek nemamo eskalaciju broja oboljelih u toj mjeri da bi došlo do potpune obustave nastave u pojedinim školama. Imamo slučajeve sporadičnog oboljevanja u većem broju škola. Takvih ekstremnih situacija nismo imali”, istakao je Božo Jurić ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Kantonalna ministarstva za obrazovanje i nauku i za zdravstvo te Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona zadovoljni su trenutnom epidemiološkom slikom u školama. Očekuju da se trend smanjenja zaraženih nastavi, kako bi učenici u školskim klupama nastavili pratiti nastavu neometano.

(RTVTK)

Pročitajte...