Topčagić: Povoljno stanje sigurnosti na području TK

Stanje sigurnosti za prvih šest mjeseci ove godine na području Tuzlanskog kantona je povoljno – izjavio je ministar unutrašnjih poslova ovog kantona Husein Topčagić, govoreći o Informaciji o stanju sigurnosti na području TK za prvu polovinu 2017. godine, koju je kantonalna vlada danas usvojila.

Stanje sigurnosti se ogleda kroz ukupno stanje kriminaliteta, stanje javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja.

-Kada je u pitanju stanje kriminaliteta na području TK moramo biti zadovoljni, s obzirom na to da smo imali za 17 posto manje krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine – rekao je Topčagić.

Nadležnom tužilaštvu je podneseno 1.907 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 1.770 učinilaca.

Kada je u pitanju rasvjetljavanje krivičnih djela, ukupna rasvijetljenost je blizu 68 posto, a broj počinjenih prekršaja u oblasti javnog reda i mira je manji za 14 posto.

Govoreći u stanju sigurnosti u saobraćaja na području TK, Topčagić je naglasio da su se dogodile 82 saobraćajne nesreće manje nego u istom periodu prošle godine, ali je veći broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama.

Broj osoba koje su smrtno stradale u prvoj polovini ove godine je 17, što je za dvije osobe više nego u istom periodu prošle godine. U proteklih mjesec i po u saobraćajnim nesrećama poginulo je još šest osoba, tako da je ukupan broj smrtno stradalih u ovoj godini 23.

U prvih šest mjeseci MUP TK je kontrolirao 127.000 vozila i vozača, izrečen je 36.781 prekršajni nalog, od čega je 11.800 zbog prekoračenja brzine, što je najčešći uzrok smrtnih posljedica.

U navedenom periodu 965 vozača je zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.

Jedan od najvećih problema su i krivična djela zloupotreba opojnih droga, a Topčagić dodaje da je to problem u svim zemljama u tranziciji pa i na području BiH i TK.

Pročitajte...