Tri kandidata u utrci za poziciju predsjednika VSTV-a

Sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijaća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u čijem je fokusu izbor novog rukovodstva tog regulatornog tijela, počela je razrješavanjem određenih tehničkih pitanja koja se tiču same procedure izbora.

Kako je nakon izjašnjavanja određenog broja članova Vijeća iskristalizirano, u utrku za poziciju predsjednika VSTV-a BiH ušli su njegovi članovi – tužiteljica Tužiteljstva BiH Biljana Simeunović, sudija Suda BiH Halil Lagumdžija i sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Srđan Forca.

Iako predložena za kandidata za poziciju predsjednika VSTV-a, dosadašnja predsjedavajuća tog tijela Sanela Gorušanović-Butigan se, neočekivano, izjasnila kako tu kandidaturu ne prihvata.

Procedura izbora provodi se u skladu s Poslovnikom VSTV-a BiH (član 4a), a što podrazumjeva izbor predsjednika, a potom i dva dopredsjenika. Svako ima pravo da se prijavi ili da ga neko predloži kako za predsjednika i dopredsjednika, tako i za stalnog člana Predsjedništva VSTV-a. Izbor predsjednika se vrši tajnim glasanjem i svaki član može zaokružiti samo jednog kandidata. Izabranim se smatra onaj kandidat koji je dobio većinu glasova. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, organizira se drugi krug glasanja u koji ulazi dva kandidata s najvećim brojem glasova. Prilikom izbora rukovodstva VSTV-a neophodno je voditi računa o ravnomjernoj nacionalnoj zastupljenosti.

Za provođenje spomenute procedure zadužena je Komisija u sastavu – Davor Martinović, Duška Bogojević i Lejla Hadžić o čijem se izboru VSTVBiH prethodno očitovao.

Inače, pozicija predsjednika VSTV-a BiH ostala je upražnjena nakon ostavke Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine.

Budući da je dosadašnjoj predsjedavajućoj Vijeća Saneli Gorušanović-Butigan prestalo ovlaštenje za zastupanje te institucije, sjednicom do izbora novog rukovodstva predsjedava članica VSTV-a Amila Kunosić.

Trenutno je data pauza, nakon koje se očekuje pristupanje proceduri izbora u skladu s utvrđenim kriterijima.

Pročitajte...