EU produžava za tri mjeseca ciljani datum vakcinacije

Evropska unija pomjerila je svoj ciljni datum vakcinacije protiv COVID-19 za tri mjeseca, objavila je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Cilj bloka je sada vakcinisati 70 posto odrasle populacije do kraja ljeta umjesto do početka”, rekla je Ursula von der Leyen u Evropskom parlamentu.

Priznala je da je EU “kasnila s odobravanjem vakcina” i bila “previše optimistična u pogledu masovne proizvodnje i blagovremene isporuke”.

Osvrćući se na prepirke s proizvođačima vakcina zbog odgađanja isporuka, Von der Leyen je navela da je EU “podcijenila teškoće u proizvodnji”, jer “nije moguće preko noći uspostaviti masovnu proizvodnju.”

Istakla je da “ne namjeravamo ograničavati kompanije koje poštuju ugovore proizvođača vakcina s EU-om”, te podsjetila proizvođače da evropski blok insistira na svom dijelu.

“Bitka protiv virusa je maraton, a ne sprint”, zaključila je Von der Leyen.

Evropska unija, s 450 miliona stanovnika, potpisala je ugovore o kupovini sa šest kompanija – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline – za oko 2,3 milijarde doza vakcina.

U januaru su AstraZeneca i Pfizer-BioNTech kritikovani zbog najave odgađanja u isporuci vakcina, a najviši zvaničnici EU tvrdili su da je blok dao finansijski doprinos njihovim istraživanjima radi prioritetnog pristupa vakcinama.

Kao rezultat toga, Evropska komisija uvela je mehanizam transparentnosti i odobrenja za vakcine COVID-19 proizvedene u zemljama EU.

Prema novim pravilima, prije odobrenja za izvoz vakcina protiv COVID-19, države članice treba da obavijeste Evropsku komisiju da li je kompanija završila na vrijeme isporuke unutar bloka.

Fena

Pročitajte...