Tribina: Stvaranje novog svjetskog poretka ratovima vodi u još veći sukob

“Sirijska lekcija” bila je tema tribine Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” održane u Sarajevu, na kojoj su analizirani korijeni sirijske krize te aktualna dešavanja na Bliskom istoku, ne samo u Siriji.

Predavači tribine bh. diplomata Hajrudin Somun, novinar i analitičar Zlatko Dizdarević te povijesničari i istraživači Saeid Abedpour i Nermin Hodžić pokušali su dokučiti ili bar naslutiti odgovore na neke od pitanja koji postoje u vezi sa sirijskom krizom koja traje već sedam godina, te ocijenili da rješenja ima, ali problem ne žele riješiti svjetske sile jer im to ne odgovara.

Hodžić smatra da je dosadašnji bilans žrtava sirijskog rata više nego uznemirujući, uključuje više stotina hiljada mrtvih, raseljenih i prognanih, više od milion ranjenih, totalno uništenje infrastrukture i velikog broja sirijskih gradova te skoro pa nestanak države, barem onakve kakva je postojala do prije početka posljednjih dešavanja.

On je stava da kriza u Siriji ima svoje refleksije i na prostore Balkana, BiH, čitavog evropskog kontinenta, naglašavajući da su sjećanja na rat u BiH još prilično živa.

Hodžić postavlja pitanje da li se sporovi u svijetu moraju rješavati ratovima i silom ili argumentom sile, te kaže da je to možda stoga što je to područje odavno nazvano ‘srcem svijeta’, područje na kojem se prelamaju brojni geopolitički, strategijski interesi i područje koje obiluje prirodnim bogatstvima, posebno energetskim izvorima koji su skoro pa bez premca na svijetu.

Na tribini je istaknuto i to da stvaranje novog svjetskog poretka ratovima vodi u još veći sukob, a da su žrtve mnogima tek kolateralna šteta.

– Nema rješenja na srednjem istoku dok se ne riješi palestinsko-izraelski sukob ili spor – kazao je Somun, te pojasnio da je Sirija u jednom nizu problema koji se stvaraju oko tog čvora koji je otvorio izraelsko-palestinski spor.

Pročitajte...