Trump prijeti da će na granicu s Meksikom poslati i do 15.000 vojnika

– U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, Trump je kazao da bi na granicu s Meksikom mogao poslati između 10.000 i 15.000 vojnika

WASHINGTON (AA) – Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da bi na granicu s Meksikom mogao poslati i do 15.000 vojnika, pred karavanu migranata koja se kreće prema Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, Trump je kazao da bi na granicu s Meksikom mogao poslati između 10.000 i 15.000 vojnika.

Istakao je da je veoma važno da tim ljudima ne bude dozvoljen ulazak na teritorij SAD-a.

“Niko ne ulazi. Ne dozvoljavamo im da uđu. Imigracija je vrlo velika i vrlo opasna tema”, kazao je američki predsjednik.

Zaprijetio je da će ukinuti finansijsku pomoć trima zemljama, El Salvadoru, Guatemali i Hondurasi, iz kojih navodno dolazi najveći broj migranata koji se kreću prema SAD-u, napominjući da vlasti u ovim zemljama nisu učinile dovoljno da zaustave migrantski val.

Pentagon je u ponedjeljak saopćio da će na granicu s Meksikom poslati 5.200 vojnika u okviru mjera protiv karavane migranata.

Američki general Terrence John O’Shaughnessy je novinarima kazao da će vojnici do kraja ove sedmice biti poslani na južnu granicu.

“Poslat ćemo preko 5.200 vojnika do kraja sedmice. A to je samo početak operacije. Nastavit ćemo povećavati taj broj”, kazao je O’Shaughnessy.

Ujedinjene nacije (UN) su saopćile da se više od 7.000 migranata iz Srednje Amerike na putu prema SAD-u.