Trump upozorio sjevernokorejskog lidera da je njegovo dugme za nuklearno oružje veće

– Da li će ga neko iz njegovog osiromašenog i gladnog režima infrmisati da i ja također imam nuklearno dugme, ali je ono mnogo veće i moćnije nego njegovo, i moje dugme radi!, napisao je Trump na Twitteru

WASHINGTON (AA) – Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump poručio je sjevernokorejskom kolegi Kim Jong-unu kako njegovo “nuklearno dugme” nije samo veće, nego i da radi.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je kako je dugme za nuklearno naoružanje na njegovom stolu sve vrijeme.

“Da li će ga neko iz njegovog osiromašenog i gladnog režima informisati da i ja također imam nuklearno dugme, ali je ono mnogo veće i moćnije nego njegovo, i moje dugme radi!”, napisao je Trump na Twitteru.

Kim je u novogodišnjem obraćanju navodno ustvrdio da je nuklearno dugme na njegovom stolu i dodao kako je “cijeli teritorij SAD-a u dometu njegovog nuklearnog oružja”.

“Ovo je stvarnost, ne prijetnja”, rekao je sjevernokorejski lider u TV obraćanju, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

Prethodno je u utorak Nikki Haley, američka izaslanica u Ujedinjenim narodima, kazala reporterima kako SAD “nikad neće prihvatiti nuklerani program Sjeverne Koreje”, na pitanje o indicijama kako Pyongyang priprema novo balističko testiranje.

“Nadam se da se to neće dogoditi. Ali, ako se dogodi, moramo donijeti nove mjere kako bismo izvršili pritisak na sjevernokorejski režim. Civilizirani svijet mora ostati ujedinjen i oprezan u vezi s razvojem nukelarnog arsenala u odmetnutoj državi”, rekla je Haley.

U novogodišnjem obraćanju Kim je ponudio i da pošalje delegaciju na razgovor o Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji u februaru.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je svoju vladu da brzo reaguje na ponudu za dijalog. No, Haley je na to kazala kako takvi razgovori ne mogu biti produktivni ukoliko Sjeverna Koreja prethodno ne okonča svoj nuklearni program.

Pročitajte...