Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru rizikujete svoje živote

– Američki predsjednik Donald Trump se sastao s migrantima iz Venecuele koji su nastanjeni na Floridi, a u obraćanju je poručio kako Maduro više nije legitimni predsjednik Venecuele, već da je to lider tamošnje opozicije Juan Guaido

WASHINGTON (AA) – Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje Nicolasu Maduru, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump se sastao s migrantima iz Venecuele koji su nastanjeni na Floridi, a u obraćanju je poručio kako Maduro više nije legitimni predsjednik Venecuele, već da je to lider tamošnje opozicije Juan Guaido.

“SAD je uz Guaida i narod Venecuele. Ne samo u Venecueli, posljednji dani socijalizma i komunizma odbrojavaju se i u Nikaragvi i Kubi“, kazao je Trump.

Trump je pozvao vojsku Venecuele da odustane od podrške Maduru i stane na stranu Guaida.

“Vojnici rizikuju svoje živote i budućnost Venecuele tako što podržavaju jednog čovjeka kojeg kontrolira kubanska vojska. Ukoliko nastavite podržavati Madura, više nećete moći sigurno utočište, niti lak izlaz. Izgubit ćete sve“, poručio je Trump venecuelanskoj vojsci.

Ističući kako SAD želi vidjeti mirnu revoluciju i smjenu u Venecueli, Trump je kazao da su i dalje sve opcije na stolu.

Komentirajući situaciju i u drugim zemljama Latinske Amerike, Trump je kazao kako socijalizam umire, a kako se rađaju slobode, prosperitet i demokracija.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što je podržao SAD i mnoge evropske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Pročitajte...